Friday, January 16, 2009

Η ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι εντυπώσεις παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την ουσία, αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως τι χρωστάμε να ακούμε τον κάθε χριστιανό και μη να αραδιάζει τη μ.. του για θέματα που δε γνωρίζει?
Ξαφνικά, λες και δε φτάνουν τα χάλια μας τα αγωνιστικά, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με πωλήσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χρέη κλπ κλπ.
Τα ίδια τραβούσα και στη Τρίτη Λυκείου, αντί να διαβάσω να περάσω κανένα μάθημα περίμενα να πάει η ώρα 13.45 να βγει ο Σαμπράκος να ακούσω για το άρθρο 44(εξ ου και η επιλογή της σχολής μετά), τα χρέη της ENIC και το κάθε βάσανο της φουκαριάρας της ΑΕΚ.
Ευτυχώς πλέον έμαθα και πέντε πράγματα παραπάνω και μπορώ να κρίνω καλύτερα την όποια μ…πετάει κάποιος. Για παράδειγμα, πάνε όλοι να βγάλουν την ομάδα χρεωμένη, γιατί έχει πάρει δάνειο και χρωστάει τις δόσεις, γιατί δεν αποπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις του 44 κλπ.
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η λέξη «χρέη» που χρησιμοποιούν όλοι για την ΑΕΚ σημαίνει απλά «Ξένα κεφάλαια». Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, το ιδανικό για μια εταιρεία ΔΕΝ είναι να χρηματοδοτείται αποκλειστικά με δικά της κεφάλαια, αλλά να χρησιμοποιεί ένα μίγμα ιδίων και ξένων κεφαλαίων για να μειώσει το λεγόμενο κόστος του κεφαλαίου. Με λίγα λόγια απλοϊκά, αν έχεις 100 σαν εταιρεία δεν τα κρατάς όλα. Τα 20 πχ τα κρατάς μήπως παρουσιαστεί κάποια επενδυτική ευκαιρία( ή τα βάζεις σε ομόλογα κλπ) και δανείζεσαι 20 με το χαμηλότερο επιτόκιο που θα βρεις. Επομένως, οι υποχρεώσεις της ομάδας ΔΕΝ είναι «χρέη» με την έννοια που δίνουν οι πολλοί, δεν είναι απαραίτητο να φορτωθούν στην καμπούρα της ομάδας(αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί αυτό αν είναι αφερέγγυοι οι επενδυτές).
Δεύτερον, οι υποχρεώσεις της ομάδας, τα πραγματικά χρέη, που αποπληρώνονται από το άρθρο 44 είναι ρυθμισμένα για άλλα 6 χρόνια(αν δεν κάνω λάθος). Κανείς δεν είναι τόσο χαζός ώστε να αποπληρώσει με τη μία κάτι που μπορεί να αποπληρώσει σε 10 χρόνια(κι απ’ ότι υποψιάζομαι χωρίς τόκο).
Η μόνη πηγή «χρεών» για την ομάδα είναι η μείωση των εσόδων(κάπου εδώ κολλάνε τα 30000 διαρκείας που έλεγε ο καημένος ο Ντέμης και τον λέγανε μεγαλομανή). Όταν μια εταιρεία δε βγάζει τα έξοδά της, «τσοντάρουν» τα αφεντικά μέσω της αύξησης κεφαλαίου για να «μπαλώσουν» τα κενά. Με λίγα λόγια, όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες ελληνικών ομάδων είτε είναι μαλάκες, που χώνουν τα λεφτά τους χωρίς αντίκρισμα είτε τα βγάζουν από αλλού(το πώς ας το σκεφτεί ο καθένας). Ένας επενδυτής όμως που δεν τα βγάζει από αλλού, που δεν κερδίζει δημοσιότητα και δόξα, που έχει εκπληρώσει το στόχο του (την εξυγίανση της εταιρείας) γιατί να κάτσει να πληρώνει και να πληρώνει? Εκεί ας ψάξει κάποιος την αιτία που πουλάνε οι μέτοχοι, όχι να λέμε στον αέρα «πουλάνε χρέη». Κέρδος δεν πρόκειται να έχουν, η ασπίδα (Ντέμης) έσπασε από τα χτυπήματα, οπότε δε θα κάτσουν να ακούν και τα σάλια μας αντί για «ευχαριστώ»…
Και θα ρωτήσει κάποιος «τι πουλάνε?»…Η απάντηση είναι απλή. Ένα υλικό που με λίγες προσθήκες είναι αρκετά καλό για το ελληνικό πρωτάθλημα. Έναν από τους καλύτερους προπονητές. Μια βάση χιλιάδων για διαρκείας. Ένα εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο μεγαλύτερο του προηγούμενου (κοντά στα 4-4,5 εκ.). Γενικά ένα «μαγαζί γωνία», που αν και θα μπορούσαν να το έχουν πολύ πιο καλοδιατηρημένο, τουλάχιστον το έχουν πολύ πιο καθαρό απ’ ότι το βρήκαν 5 χρόνια πριν.

Ο φίλος ο Α.

Friday, January 9, 2009

Τιμή μαςΗ ΑΕΚ έχει άπειρα θέματα.Δυστυχώς κανένα θέμα που υπάρχει στο ρεπορτάζ δεν έχει ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον.Μόνο γκρίνια μπορεί να βγει.Για τα αγωνιστικά μίλησε ο ΦΑ και συμφωνώ 100%.Ακόμα και αυτά όμως δεν έχουν σημασία καθώς αν δεν γίνουν μεταγραφές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.Ακούγεται επίσης ότι στην ΑΕΚ θέλουν να "φάνε" τον Πελετιέρι επειδή έχει μεγάλη ρύτρα,αλλά θα το δούμε αφού μάλλον θα παίξει στο επόμενο ματς με τον ΠΑΟΚ,οπότε παίξει δεν παίξει,καλά ή όχι θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.Αφού λοιπόν τα θέματα μίρλας τα ανέλαβε ο ΦΑ θα ασχοληθώ με κάτι έξω από την ΑΕΚ.

Η τελευταία μεγάλη μου αδυναμία ήταν ο Παπασταθόπουλος.Λέγαμε με τον ΦΑ ότι ήταν πανέτοιμος να βγει προς τα έξω και έχει τα προσόντα να φτάσει πολύ ψηλά.Ο Λύμπε επίσης πίστευα ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμος παίκτης και μπορεί να σταθεί σε καλή ομάδα του εξωτερικού.Πάει και τούτος.Από παίκτες της ΑΕΚ βέβαια η μεγάλη μου αδυναμία είναι ο Κατσουράνης.Έρωτας με τον Κατσού.Τον παρακολουθώ στην Μπενφίκα.Πλέον είναι σε τρελή φόρμα.Νομίζω μπορεί άνετα να σταθεί σε μεγαλύτερη ομάδα αλλά δεν νομίζω πως έχει την αντοχή να παίξει στην Αγγλία.Σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα θα έκανε πλάκα.Ο τρόπος που δένει την ομάδα,που βγάζει σωστά τη μπάλα μπροστά,που γίνεται από τρίτος στόπερ δεύτερος σέντερ φορ...πραγματικά τον θαυμάζω.Για να τα λέω όλα πιστεύω ότι αυτό που του λείπει είναι το συνεχές τρέξιμο και η αντοχή.Αν είχε και αυτά θα ήταν για μάντσεστερ αν και ο Κάρικ δεν είναι και πολύ καλύτερος.Ξέφυγα.

Από παίκτες άλλων ελληνικών ομάδων πρόσφατα θαύμασα το Νίνη.Εκπληκτικός παίκτης.Χαίρεσαι να τον βλέπεις.Για πιό λόγο δεν χρησιμοποιείται δεν ξέρω.Λυπάμαι.Λίγο παλιότερα έβλεπα τον Σπυρόπουλο,όταν ήταν ακόμα στον Πανιώνιο,καλός παίκτης.Αξιόπιστος.Μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό άνετα δεδομένης και της τεράστιας έλλειψης αριστερών μπακ.Και μιλώντας για αξιοπιστία...τοροσίδης αν και τώρα δεν είναι σε φόρμα.Βέβαια ο δεύτερος μεγαλύτερος έρωτας είναι ο Γιούρκας.Τρέλα και με τον Σεϊταρίδη.Όταν καλπάζει από δεξιά στις μύτες των ποδιών είναι απίστευτος.Τι παίκτης!

Από ξένους παίκτες είχα θαυμάσει τον Γιαγιά Τουρέ.Πίστευα ότι μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο,και παίζει.Άνετα κιόλας.Εκπληκτικά νοητικά,τεχνικά και φυσικά προσόντα.Και από τη στιγμή που "δαμάστηκε" θα αφήσει εποχή.

Και έρχομαι στο θέμα για το οποίο ξεκίνησα να γράφω...ΝΤΙΟΓΚΟ ΛΟΥΙ ΣΑΝΤΟ!Θεέ και κύριε!Τι δουλειά έχει αυτό το διαμάντι στην Ελλάδα;Ότι είχαν ο Λυμπερόπουλος και ο Νικολαΐδης τα έχει μόνος του ο Ντιόγκο.Πραγματικά προσπαθούσα να βρω ένα ελάττωμα σε αυτό τον παίκτη και δε βρήκα.Και αραδιάζω:

Φυσικά προσόντα:Δυνατός(έχει μπούτια σαν βαρέλια),αρκετά γρήγορος(παρά τη δύναμη και το ύψος),εκρηκτικός(πολύ καλό ξεπέταγμα για το σκαρί του),εκπληκτικά αλτικός.Τα έχει όλα.

Νοητικά προσόντα:Μαχητικός(παλεύει ακατάπαυστα ανεξαρτήτως αντιπάλου),βοηθάει στο μαρκάρισμα,παίρνει τρομερές τοποθετήσεις στην περιοχή,κάνει συνεχώς κίνηση χωρίς τη μπάλα(μα συνεχώς!),δημιουργεί για τους υπόλοιπους,ανοίγει διαδρόμους,σπάει τη μπάλα αριστερα δεξιά,παίζει πλάτη,παίζει μέτωπο,είναι απόλυτα ομαδικός...που να σταματήσω;Τα έχει όλα.

Τεχνικά προσόντα:Εξαιρετικό τελείωμα,φοβερή κεφαλιά,(στα σουτ δεν τον έχω δει),πολύ καλή τρίπλα και χωρίς κατάχρηση,τρομερή πάσα,κάθετη-οριζόντια,πολύ καλή τεχνική.Τα έχει όλα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνει στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.Πολύ καλός για να μείνει.Πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής.Ειδικά για το σύγχρονο ποδόσφαιρο που οι ομάδες παίζουν με έναν επιθετικό.Δεν έχει κάτι που να χρειάζεται βελτίωση.Βέβαια πιστεύω πως δεν έχει και πολλά περιθώρια βελτίωσης,αλλά τα προσόντα του φτάνουν για να παίξει από τώρα σε τοπ επίπεδο.Και θα παίξει και εθνική βραζιλίας.

Έχει την ικανότητα στο αναμπουμπούλιασμα και την δημιουργία ευκαιριών από το πουθενά του Σαλπιγγίδη.Έχει το τελείωμα του Ίσμαελ Μπλάνκο.Έχει τη δημιουργικότητα και το εξαιρετικά ψηλό παιχνίδη του Λύμπε.Έχει το πάθος του Ντέμη.Και τι δεν έχει;Έκανε να φαίνεται καλός ο σάπιος Πατσατζόγλου και ο άχρηστος Μπελούτσι.Είναι ασύλληπτα αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο.Και ακόμα πιο τρομερό είναι ότι ενώ τα κάνει όλα αυτά χαμογελάει και φαίνεται πως ευχαριστιέται και ζει αυτό που κάνει.Γουστάρει να παίζει μπάλα.

Για το καλό του πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από εδώ για να μην αλλοτριωθεί.Ντάξει βουτάει για πέναλτι αλλά το κάνει τόσο έντεχνα που στην κανονική ροή σε ξεγελάει εύκολα και ακόμα και αυτό δείχνει ποδοσφαιρική ευφυία.Ακόμα και σε αυτό είναι ο καλύτερος που έχω δει.Ελπίζω βέβαια να το σταματήσει όταν φύγει εξωτερικό.

Τα σέβη μου σενιόρ Ντιόγο..


Monday, January 5, 2009

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ…ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ

Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να σχολιάσουμε τις διοικητικές εξελίξεις, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέντευξη τύπου του Κιντή την Τετάρτη για να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς φήμες και ειδήσεις του στυλ «σπασμένο τηλέφωνο».
Μπορούμε όμως να κρίνουμε την ομάδα αγωνιστικά (μια που ο Γραμματέας το’ χει ρίξει στη λούφα).
Η ομάδα δείχνει συνεχώς σημάδια βελτίωσης, καθώς άλλαξαν κάποια πράγματα όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται. Η τοποθέτηση του Ενσαλίβα (για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ) σε ρόλο καθαρού αμυντικού μέσου έδωσε στην ομάδα δύναμη και τρεξίματα που έλειπαν από το κέντρο. Η τοποθέτηση του Μπασινά σε ρόλο δεξιού μπακ γλίτωσε την ομάδα από πολλά λάθη που είχαν στοιχίσει ως τώρα. Ο Μαϊστόροβιτς πλέον δίνει την μπάλα σχεδόν αποκλειστικά στο Σάχα, οπότε κάνει κι αυτός λιγότερα λάθη και γι’ αυτό δείχνει να πατάει πιο άνετα στα πόδια του. Ο Τζεμπούρ ανεβαίνει συνεχώς παρότι δεν έχει ακόμα την περσινή του εκρηκτικότητα. Ο Μαντούκα δίνει λύσεις στην αριστερή πλευρά (παρόλο που τα καλύτερα του παιχνίδια τα έχει κάνει ως δεκάρι) και ο Σκόκο δείχνει πιο συγκεντρωμένος και πιο ουσιαστικός στα δύο τελευταία παιχνίδια.
Το υλικό λοιπόν δεν είναι όσο άσχημο πιστεύουν κάποιοι, ίσως μάλιστα σε κάποιες θέσεις να έχουμε πληρότητα που οι άλλες ομάδες θα παρακαλούσαν, όπως για παράδειγμα στο τέρμα, στα φορ, στα περιφερειακά φορ και στα αμυντικά χαφ. Το πρόβλημα είναι πως στα άκρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στα δεξιά όπου δεν υπάρχουν ούτε κλασικός μπακ (πλην του Γεωργέα) ούτε χαφ, έστω και για δείγμα!
Με αυτό το υλικό ο προπονητής πήγε στο ντέρμπι με τον Παο. Ευτυχώς ο Παο έπαιξε κυρίως με σέντρες κι όχι με διεισδύσεις από τα άκρα, γιατί θα παθαίναμε μεγάλο κάζο. Ο Τεν Κάτε έβαλε τον Καραγκούνη στην πλευρά του Μπασινά και είδαμε τη μονομαχία δύο σχετικά αργών παιχτών, που δεν ανέδειξε νικητή. Στα αριστερά ο Χουανφραν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον Γκάμπριελ, καθώς οι μπακ του Παο δεν ξέρουν να σεντράρουν και τελικά τα κατάφερε αρκετά καλά. Στο κέντρο οι τρείς παίκτες μάρκαραν καλά στο χώρο όσο άντεχαν και μπροστά οι επιθετικοί πήγαν κάπως μέτρια. Επομένως, είναι φανερό ότι ο Μπάγεβιτς έστησε την ομάδα πολύ καλά. Διάβασε καλά τον Παο, προσπάθησε να πιέσει στα στημένα με τον Κυργιάκο και αν τραβούσαν λίγο περισσότερο οι τρεις μπροστά θα είχε καθαρίσει τον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο.
Στο δεύτερο, είδαμε και πάλι την ομάδα να καταρρέει. Πάλι αποδείχτηκε πως οι παίκτες έχουν πρόβλημα στη φυσική κατάσταση, καθώς ειδικά οι τρεις του κέντρου είχαν παραδώσει πνεύμα από το 60΄. Είδαμε και πάλι το έργο «ο Ντούσαν φοβάται τα ντέρμπι». Και οι τρεις αλλαγές σωστές, αλλά έγιναν πολύ αργά. Ενώ κλεινόμαστε πίσω και χάνουμε το κέντρο, ο Μπάγεβιτς ξυπνάει αργά και αποφασίζει να κάνει την πρώτη αλλαγή στο 75΄! Δεν γίνεται να κάνεις αντεπίθεση με τον Μπλάνκο, τελεία και παύλα, ο άνθρωπος είναι αργός και βγαίνει συνεχώς οφσάιντ, σε αντίθεση με τον Εντίνιο, ο οποίος και γρήγορος είναι στον ανοιχτό χώρο και φτιαγμένος να αποδείξει πράγματα. Προσωπική μου άποψη πως αν ο Εντίνιο έμπαινε στο 60΄, η ομάδα δε θα κλεινόταν τόσο πίσω και θα έπαιρναν κάποιες ανάσες οι χαφ. Επιπλέον, θα παίρναμε και καμιά κεφαλιά- σπόντα προς τον Τζιμπούρ, κάτι που δεν είδαμε, αφού ο Μπλάνκο πηδάει με κλειστά μάτια! Ακόμα και στην αλλαγή του 89΄, δεν βγήκε ο Ζορό, άντε να δούμε…
Τέλος, για το Βασσάρα τι να πούμε…Πήρε πάλι πολλά πλάνα με τη σχολαστικότητά του! Δεν είδε το πεντακάθαρο πέναλτι του Γεωργέα (ήμαρτον!), αλλά από την άλλη χάρισε πολλάκις τη δεύτερη κάρτα στο Σιμάο, ο οποίος έπαιζε με κάρτα από το 20΄περίπου και μετά από αυτό έκανε τουλάχιστον 50 μαρκαρίσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 ήταν δεύτερη κίτρινη. Αλλά ποιος ασχολείται…Εδώ ο προπονητής μας τους άφησε επί ένα μισάωρο να μας πιέζουν χωρίς αντίδραση…

Υ.Γ. : 11 τα δοκάρια φέτος…Καλά είχε πει ο Κατσουράνης πως μαζι με την γκρίνια πάει και η γκαντεμιά…Είμαστε όπως είμαστε, δε μας πάει και λίγο η μπάλα να γλυκάνει λίγο η χρονιά…

Ο φίλος ο Α.