Sunday, May 31, 2009

Ελάτε παιδιά,όλοι μαζί να γλύψουμε τον Ντούσαν μη μας φύγει

Τη στιγμή που ο Μπάγιεβιτς έβαζε το μαύρο διαμάντι,τον Ντιούφ,πιστέψαμε ότι έκανε το μάτ για να γυρίσουμε το ματς.Επίσης έβαλε και τον Σάββας από την αρχή.Πρώτο ματς βασικός ο μικρός σε ντέρμπυ πλάι σε Καφέ και Μαντούκα και αργότερα πλάι στον Μαϊστόροβιτς.Τι άλλο μπορείς να ευχηθείς αν είσαι νέος ποδοσφαιριστής;Ακριβώς αυτό.Να παίρνεις σιγά σιγά παιχνίδια σε εύκολα ματς και πλάι σε ποδοσφαιριστές που σε καλύπτουν και σε βοηθούν!Όπως θυμόμαστε και τον Παυλή να παίζει ακριβώς στη θέση του(δεξί χαφ)και να μαρκάρει τον Ζαϊρί!Βέβαια σε καμία περίπτωση ο Μπάγιεβιτς δε θα έβαζε το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της ομάδας.Ούτε θα έβαζε έναν ποδοσφαιριστή για να πει σε όλους:"Ορίστε.Κοιτάτε με τι παλτά παίζω.Τι θέλετε να σας κάνω;".

Θα μου πείς και ποιόν να έβαζε;Έλα μου ντε.Να πείς να βάλει το Χετεμάι;Ντάξει καλός και χρήσιμος για το ματς αυτό(δεδομένου ότι λείπει ο Σαλίβα και όλοι οι υπόλοιποι είναι light)αλλά με τέτοιο μαλλί δε τον βάζεις.Η αλήθεια είναι,δε τον εβάζεις.Καλά έκανε.Να βάλει τον Πελετιέρι;Πόσο χειρότερος να είναι από τους καφέδομαντούκιδες;Μα είναι κρεατοελιά αυτή;Δεν το βάζεις ούτε δαύτονε.Βέβαια ο Ντούσαν στη συνέντευξη τύπου(όταν τόλμησε κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει,άκουσον,λίγος σεβασμός ρε παιδιά)είπε ότι ήθελε τον Γκέντζογλου για το ύψος του,να βοηθάει τον Αλάνη(γιατί ο Μαιστόροβιτς είναι σαν αόρατος).Και προέβλεψε σωστά,γιατί ο Μαιστόροβιτς κατάφερε να χάσει κεφαλιά και από τον Σαλπιγγίδη!

Βέβαια αν φύγει ο Μπάγεβιτς θα πέσουμε από τα σύννεφα.Αλλά δε νομίζω.Ο Ντούσαν φοράει παντελόνια,δεν κάνει τέτοια.Ο λόγος του είναι σπαθάτος.Όταν λέει κάτι είναι νόμος.Όταν είπε ότι δε θα ξανααναλάβει σύλλογο στην Ελλάδα το τήρησε.Η τωρινή ΑΕΚ δεν είναι σύλλογος,είναι μπουρδέλο οπότε δεν πιάνεται.Όυτε ο Άρης ήταν σύλλογος,ήταν θεός του πολέμου.Όταν κλαίει,κλαίει γιατί πονάει την ομάδα και θα έδινε(έδινε-έπαιρνε δεν έχει σημασία,οι δουλειές να γίνονται) τα πάντα να την βοηθήσει.Αποκλείεται να αφήσει την ομάδα τώρα στα δύσκολα.Αποκλείεται.

Για το παιχνίδι δεν έχω να πω πολλά.Είπαμε πριν από το ματς ότι μόνο ο Καραγκούνης αν μας κάνει κάτι και μας έκανε.Λέμε όσα χρόνια παίζουμε αντίπαλοι με τον καραγκούνη ότι πρέπει να τον μαρκάρεις στην δεξιά τρίπλα και σήμερα έβγαλε ασίστ με το αριστερό,ενώ του κλείνανε σωστά τα σουτ.Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι δημοσιογράφοι επιμένουν να κάνουν τα σχεδιαγράμματα της εντεκάδας σε 442 και επιπλέον πιστεύουν ακόμα ότι το αγαπημένο σύστημα του Ντούσαν είναι το 442.Φοβερή επιμονή οι άτιμοι.Παρόλο που διαψεύδονται κάθε φορά,δεν κουράζονται.


Κομπλεξικός Γραμματέας

Thursday, May 28, 2009

Mes que un club


Σήμερα όποιος γουστάρει το όμορφο ποδόσφαιρο μπορεί να αισθάνεται γεμάτος. Η Μπάρτσα παίζει ένα ποδόσφαιρο που είναι ίσως το ομορφότερο που έχουν δει τα μάτια μας. Passing game για χάζι από μονάδες που ξεχωριστά απλά κάνουν τη διαφορά, αλλά όλοι μαζί είναι κάτι φονικό.

Η ομάδα αυτή είναι από την αρχή της σεζόν η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 100 γκολ στο πρωτάθλημα, κύπελλο με 4 στον τελικό, ήρθε και η κούπα η μεγάλη να δώσει σε αυτή την ομάδα το στέμμα της.

Από πού να αρχίσει κανείς? Από τον Πουγιόλ έλειψε μόνο το γκολ. Όλα τα άλλα τα έκανε. Στη φάση του δεύτερου γκολ βρίσκεται σε θέση φορ και τραβάει παίχτη. Έβγαινε συνεχώς από τα άκρα, έσβησε το Ρονάλντο, έκανε χιλιόμετρα.

Τσάβι και Ινιέστα είναι το καλύτερο δίδυμο χαφ στον κόσμο και μετά το Euro το απέδειξαν και στο CL. Εκτός του ότι είναι παιχταράδες, αλληλοσυμπληρώνονται απίστευτα, κόβουν και ράβουν. Τάκλιν και μπαλιά ο ένας, μπούκα και χιλιόμετρα ο άλλος…

Μέσι, Ετό, Ανρί πετάνε φωτιές, συνθέτοντας μια τριάδα που μοιράζει σακούλες με τις κλειστές ντρίμπλες και τα απίστευτα πλασέ.

Κι από πίσω από τα αστέρια, μια ομάδα-ορχήστρα που κάθε παίχτης έχει το ρόλο του. Βαλντές, Αμπιντάλ, Ντάνιελ Άλβες, Πικέ, Κεϊτά, Τουρέ και και και…Σκέφτεται κανείς τι θα γινόταν αν στις κατεβασιές του Πουγιόλ ήταν ο Άλβες? Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Σερ Άλεξ και της τσίχλας του…

Η ομάδα αυτή είναι το πρότυπο του ιδανικού σωματείου. Οι περισσότεροι παίχτες προέρχονται από την ακαδημία(μικρό κόστος) και κουβαλάνε την ιστορία της ομάδας μέσα τους. Πωρώνονται για την ομάδα, βάζουν στο πνεύμα της ομάδας και τους νέους κι έτσι η ομάδα δένει πιο εύκολα. Προπονητής σήμερα μια μεγάλη μορφή της ομάδας, που ξέρει το τόπι, τα αποδυτήρια, τον κόσμο…Χρηματοδότης ο κόσμος. 100 χιλιάδες μέλη που ψηφίζουν τη διοίκηση ανάλογα με τη φιλοσοφία και το πλάνο που επιθυμούν. Καταστατικό που προβλέπει ότι η ομάδα θα στήνεται για ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Εταιρία Λαϊκής Βάσης?

Και επειδή η σελίδα είναι για την ΑΕΚ, να το παράδειγμα: Μπάρτσελόνα. Άλλα μεγέθη βέβαια, αλλά αναλογικά το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει ως εξής:

«Για φέτος, προτείνουμε την έκδοση 3,000,000 νέων μετοχών υπέρ νέων μετόχων με παραίτηση των ήδη υπαρχόντων με τιμή έκδοσης €2,5 η κάθε μία. Έτσι θα συγκεντρωθούν €7,500,000. Για το 2010, προτείνουμε την έκδοση 5,650,450 νέων μετοχών με τιμή έκδοσης €2 η κάθε μία. Έτσι θα συγκεντρωθούν επιπλέον €11,300,900», αναφέρει η κίνηση, ενώ προσθέτει ότι «… με την πρόταση αυτή μπορούμε: 1) Να καλύψουμε τα οικονομικά ανοίγματα προηγούμενων χρήσεων και της επόμενης. 2). Να κρατήσουμε την ομάδα ανταγωνιστική για την επόμενη σεζόν, με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος (που θα την οδηγήσει απευθείας στους ομίλους του Champions League της μεθεπόμενης χρονιάς με ότι αυτό συνεπάγεται)».

Ήδη 100 άτομα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και στόχος είναι ο αριθμός αυτός να γίνει πενταψήφιος, προκειμένου να υπάρχει μία ισχυρή «λαϊκή» βάση, προτού γίνουν επαφές με την ΠΑΕ. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι με ένα κενό e-mail στο aekfans@hotmail.com, ενώ στη συνέχεια οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας θα επικοινωνήσουν με τους ενδιαφερόμενους.

Όσοι πιστοί ξέρετε τι πρέπει να κάνετε…Επειδή και η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα…

Ο φίλος ο Α.

Wednesday, May 27, 2009

Όχι και συ ρε Κατσούρ...μην ξηγιέσαι στην πουστιά τώρα που καταρρέουμεΒρήκε ευκαιρία η ομάδα της απόλυτης γλίτσας,του τσούκου τσούκου μπολ,του αηδιαστικού ποδοσφαίρου,των πλουσίων και του φασισταριού,βρήκε ευκαιρία που δεν έχουμε διοίκηση και τα μεγείρεψε με την Μπενφίκα(λογικά θα της έδωσε κάτι παραπάνω) να πάρει ελέυθερο(ουσιαστικά με μεταγραφή) τον Κατσουράνη.Βρήκαν τη φόρμουλα να αποφύγουν τα 5εκ που έπρεπε να καταβληθούν στην ΑΕΚ αφήνωντας ελεύθερο τον παίχτη.Όπως γράφεται,η ρήτρα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που ο παίκτης έπαιρνε μεταγραφή σε άλλη ελληνική ομάδα,όχι όμως ελεύθερος.Πουστιά δηλαδή.Και από την γλίτσα τον παναθηναικό και από την Μπενφίκα που υποτίθεται είχαμε καλές σχέσεις(τουλάχιστον παλαιότερα)και από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

Και όσο και αν χεστήκαμε για τον παναθηναικό και την μπενφίκα από τον ποδοσφαιριστή δεν το περιμέναμε.Δεν περιμέναμε από τον αρχηγό μας να έχει το... "ψυχικό"(=$$) σθένος να σηκώσει την ταφόπλακά μας και να στεγανοποιήσει τον τάφο μας.Κάθε βδομάδα αναρωτιέμαι πόσο πιο χαμηλά θα φτάσουμε και κάθε φορά ξαφνιάζομαι για το πόσο πιο χαμηλά είναι ο πάτος!Βέβαια τι να σου κάνει και ο ποδοσφαιριστής;Η ΑΕΚ δεν έχει διοίκηση,δεν πληρώνει,δεν δείχνει προοπτική και σχέδιο για το μέλλον.Έχει βρωμίσει από ανθρώπους,κομπλεξάρες,που υποτίθεται βγήκαν μπροστά να σώσουν την ΑΕΚ.Κάτι Μανωλάδες(που είχε συμφωνήσει να πάει στο γαύρο),Γεωργαμλίδες(τι σκατά θέλει αυτός στην ΑΕΚ;),Μπάγιεβιτς(ο γνωστός προδότης),Νικολάουδες(ο γαύρος ο γνωστός),Τσάρτιαδες(δείξτε μου έναν που να τον συμπαθεί)και δε συμμαζεύτεται.Βέβαια όλοι αυτοί δε στήριζαν το Ντέμη γιατί παρόντος του Ντέμη τους είχαμε χεσμένους και αυτό τους την έδινε,τους πλήγωνε τον εγωισμό.Οπότε τώρα βρήκαν ευκαιρία να βγούν μπροστά.Σαν τις μύγες που μύρισαν τα σκατά.


Ο υπεύθυνος,αυτός που ξεκίνησε την κατάντια,ήταν ο Τίγρης με τα 70εκ του.Έσπειρε το διχασμό και τώρα που είναι;Βέβαια πιο πριν ετοίμασαν το έδαφος οι της βρομίτζιναλ.Φρόντισαν να ξενερώσουν τον Ντέμαρο.Αυτοί φταίνε για το ότι φτάσαμε εδώ.Και φυσικά όλοι εμείς που τόσα χρόνια τους ανεχόμαστε.Τόσα χρόνια αυτό το παράσιτο,αυτός ο καρκίνος της ομάδας δημιουργεί προβλήματα.Νομίζουν ότι μόνο αυτοί είναι ΑΕΚτζήδες και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.Νομίζουν ότι εκπροσωπούν έναν ολόκληρο λαό.Ζώα!

Όλοι αυτοί λοιπόν φταίνε που η ΑΕΚ βρίσκεται τόσο χαμηλά.Και όλοι εμείς που δε φτάσαμε τα 30000 διαρκείας που ήθελε ο Ντέμης ώστε να μην έχουμε ανάγκη κανένα μεγαλομέτοχο.Με τον παρά μας και την κυρά μας θα ήμασταν.Αλλά μας(σας) έψησαν ότι ο Ντέμης τρώει λεφτά.Ο Ντέμης που πάλευε μόνος του και όλοι σας.

Αντιγράφω σχόλιο αναγνώστη με το ψευδώνυμο Kostis από το sport24 σε άρθρο του Β.Αρναούτογλου και ζητάω συγγνώμη για την κλοπή:

Κε Αρναούτογλου,

Θα διαφωνήσω στα περί ευκαιρίας κάποιων αδιάφορων να γίνουν ήρωες, γιατί τα γεγονότα άλλα δείχνουν.

Θα σου θυμίσω πως περασαν κοντά δύο χρόνια γιά να μάθει ο κόσμος ποιοί ήταν οι μέτοχοι της ΑΕΚ. Μύθοι πολλοί ακούγονταν γιά το ιδιοκτησιακό της ομάδας, μέχρι να γίνει η πρώτη επαφή μέσω συνέντευξης των βασικών μετόχων στον Βασίλη Σαμπράκο. Γράφτηκαν λοιπόν στην αρχή τα ονόματα των μετόχων και κατά την διάρκεια της συνέντευξης οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου δινόντουσαν με τον τίτλο «μέτοχος ΑΕΚ» και όχι με το όνομα του αυτού που απάντησε. Ομαδικό πνεύμα δείχνει αυτό και όχι διάθεση να γίνουν ήρωες.

Πρόσφατα ο Νοτιάς είχε την ευκαιρία να γίνει γιά τα καλά ήρωας και δεν εμφανίστηκε καν στην παρουσίαση του Προπονητικού γιά να αποθεωθεί. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Την ευκαιρία που τους έδωσε ο Τίγρης το 2004 (όταν μιλούσε γιά απατεώνες η λαμόγια) να γίνουν ήρωες ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ. Γιατί δεν εμφανίστηκε κανείς τους γιά να δρέψει δάφνες όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά, αλλά όταν τα πράγματα ήταν σκούρα γιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Ποτέ οι μέτοχοι δεν παραμύθιασαν, δηλαδή ΠΟΤΕ δεν είπαν πως έχουν σκοπό βάλουν λεφτά στην ομάδα, αντίθετα πως θα προσπαθήσουν να πάνε με συντηρητική πολιτική. Άσχετα αν μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς παρασύρθηκαν από την φιλοδοξία του Νικολαίδη (όμως φαντάζομαι πως δεν ήθελε και πολλή προσπάθεια να τους πείσει) και ακολούθησαν μία μεσοβέζικη λύση πρωταθλητισμού. Δηλαδή έκαναν άνοιγμα μικρότερο μεν από τους κολοσσούς αντιπάλους τους, όμως μεγάλο γιά τον αρχικό προγραμματισμό τους. Και που δεν μπορούσαν να το καλύψουν παρά μόνο με έσοδα από την Ευρώπη. Απόδειξη πως η ΑΕΚ την χρονιά του CL είχε θετικό ισολογισμό, που την επόμενη χρονιά και με την απόκτηση των Ριβάλντο, Αρρουαμπαρένα έγινε παθητικός και αποτέλεσε την αρχή του σημερινού ανοίγματος.

Θέλω να πω πως οι άνθρωποι ήρθαν στην ΑΕΚ επειδή κιότεψαν οι άλλοι σωτήρες και μόνο αδιάφοροι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αντιθέτως έβαλαν παραπάνω από όσα είχαν προγραμματίσει και τώρα ας βρεθούν οι επόμενοι. Και οι επόμενοι θα πάρουν το χρέος που ανέλεβαν οι ίδιοι πριν τέσσερα χρόνια, όμως θα πάρουν και μία ομάδα που στοιχίζει πολλά λεφτά και που διαθέτει έναν προχωρημένο τμήμα ανάδειξης νέων παικτών, καθώς και ένα προπονητήριο που ποτέ πριν δεν διέθετε η ομάδα.

Γιά το άρθρο 44, κάνουμε και μεγάλη κουβέντα αν θες. Όμως χοντρικά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΝΑ ΠΕΣΕΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Θα έχανε και χρήματα και ψήφους, δεν χρειαζόταν να γίνει καμία διαδήλωση. Απορίας άξιο ήταν που η ΑΕΚ χρειάστηκε τρία δικαστήρια γιά να μπει σε έναν νόμο που ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ. Και αυτό το αποδίδω στο ότι ο Ορφανός δεν μπορούσε να καταλάβει πως χωρίς το 44 η ΑΕΚ θα ήταν έρμαιο στα χέρια ENIC και NEDMET, που ανά πασα στιγμή μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη και να ζητάνε τα λεφτά τους πίσω, οπότε πάπαλα η ΑΕΚ. Πίστευε δηλαδή πως η ΑΕΚ μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πληρωμή του χρέους προς το Δημόσιο, παραβλέποντας πως χρωστούσε στην ΕΝΙΚ ακόμα μεγαλύτερο ποσόν.

Και όσον αφορά στην «απόλυση» του Νικολαίδη, προφανώς δεν απολύθηκε και αυτό φάνηκε από τον πανικό των μετόχων όταν έφυγε. Αναμφισβήτητα υπήρξε δυσαρέσκεια γιά αυτόν όταν πληρώθηκαν ακριβά κάποιες επιλογές του, όμως ήταν ολοφάνερο πως όταν ανακοινώσε πως φεύγει οι μέτοχοι έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια και δεν ήξεραν από που να πιαστούν.

Ο πιθανότερος λόγος τώρα που έφυγε Νικολαίδης δεν έχει γραφτεί. Πολύ απλά, σε μία εποχή που:

-πολυμετοχικοί και ΟΣΦΠ ξόδευαν 25 εκ Ευρώ γιά μεταγραφές,

-ο κόσμος άρχισε να φωνάζει και γιά το χαμένο (κλεμμένο δηλαδή) πρωτάθλημα. Στα 14 χρόνια προστέθηκε και άλλο ένα που χρεώθηκε στην αδυναμία της διοίκησης να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας.

-το άνοιγμα είχε μεγαλώσει (άρα και δύσκολα θα μπορούσε να κάνει τον Νοτιά να δώσει τα λεφτά που χρειάζονταν γιά να ακολουθεί τους άλλους δύο από κοντά),

εμφανίστηκε ο Μελισσανίδης με διάθεση να ρίξει μεγάλα κεφάλαια στην ΑΕΚ. Και η αίσθηση (τουλάχιστον πριν την κρίση του Σεπτέμβρη) ήταν πως αργά η γρήγορα θα έμπαινε.

Αν ο Ντέμης χρησιμοποιούσε την δημοτικότητά του γιά να εμποδίσει την είσοδο του Τίγρη με το πακέτο, αργά η γρήγορα θα κατηγορείτο πως εμποδίζει την πρόοδο της ΑΕΚ. Μοναδική περίπτωση να του σταθεί απέναντι με αξιώσεις, θα ήταν να είχε τους μόνιμους τριάντα χιλιάδες που ανέφερε τότε, γιατί αυτοί δεν σημαίνουν μόνο διαρκείας, αλλά και άλλα ποσά από σπόνσορες, άλλη στήριξη από τους μετόχους και πολλά άλλα. Δεν ήταν λοιπόν άλλοθι τα τριάντα χιλιάδες διαρκείας, αλλά ΒΑΣΙΚΟ –ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ- ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ.

Από την άλλη, ρόλος γιά τον Ντέμη σε μία ΑΕΚ που ο Μελισσάν έχει τον πρώτο λόγο δεν υπάρχει. Είναι γνωστή η πλήρης διαφορά φιλοσοφίας. Και δεν μπορεί ο πρώην Πρόεδρος να γίνει διακοσμητικό και γλάστρα διοικητικών συμβουλίων που παίρνουν αποφάσεις κόντρα στην θέλησή του.

Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν τρόποι να πετύχεις αυτό που θέλεις χάνεις το κίνητρό σου και ρισκάρεις και να χάσεις αυτά που έχεις πετύχει. Το καλύτερο λοιπόν είναι να φύγεις πριν σε φύγουν και κυρίως πριν σε κατασπαράξουν τα … άγρια θηρία της ζούγκλας (Τίγρηδες) και της εξέδρας (οπαδοί). Δεν είναι η πιό καλή εξήγηση γιά το φευγιό του Ντέμη;

ΕυχαριστώΕίμαι σίγουρος πως αν υπήρχε ο Ντέμης δε θα άφηνε τον παίκτη να πάει στον παο.Θα έβρισκε κάποιο τρόπο γιατί σκεφτόταν όπως εμείς που είμαστε γκαβλωμένοι με την ΑΕΚ.Αν ήμουν στην θέση του Κατσουράνη ούτε εγώ θα πήγαινα στην ΑΕΚ(βέβαια εγώ δε θα έφευγα ποτέ) με την κατάσταση που υπάρχει,αλλά τουλάχιστον δε θα πήγαινα και στον παο.Έδειξε ότι δεν τον νοιάζουν καθόλου οι φίλαθλοι της ΑΕΚ.Μερικ
ά πράγματα είναι πάνω από τα λεφτά,όπως και μερικοί άνθρωποι.Προφανώς ο Κατσουράνης δεν είναι ένας από αυτούς.Αν είσαι σωστός απλά δεν πας στον παο.Απλά δεν πας.Παρακολούθησα το 80% των παιχνιδιών του στο εξωτερικό.Τον λάτρευα.Εύχομαι ο παναθηναικός να συνεχίσει να είναι όπως όλα τα τελευταία χρόνια και ο κατσουράνης να είναι μέρος αυτής της γλοιώδους ομάδας.Είναι ότι πιο ακραίο μπορώ να του ευχηθώ γιατί πραγματικά τον λατρεύω τον Πούστη.ΠΟΥΣΤΗ!


Άσχετο.Σε μια εποχή που η ομάδα πάει για διάλυση,οι δημοσιογράφοι ρεπόρτερ της ΑΕΚ εξαντλούν τη γραφικότητά τους και προσπαθούν να πουλήσουν λίγα παραπάνω φύλλα με μπούρδες και πορωτικές πίπες.Για παράδειγμα δείτε το άρθρο του κυφω:


Ήρθε στην Ελλάδα ως σκόρερ κι έχει πάρει τον… δρόμο για να γίνει ένας ολοκληρωμένος επιθετικός. Που κάνει σχεδόν τα πάντα χωρίς αυτό να είναι εις βάρος του μεγάλου του προσόντος που είναι στέλνει τη μπάλα στο πλεχτό. Έτσι πως τον είδα χθες δεν βλέπω να είναι πολύ μακριά η στιγμή που θα παίξει και αμυντικό χαφ.

Ο Μπλάνκο είναι 100% ο παίκτης που συγκεντρώνει τα στοιχεία για να γίνει το σημείο αναφοράς μίας νέας μεγάλης ΑΕΚ. Προτάσεις 5-6 εκατομμύριων ευρώ θα έπρεπε να απορρίπτονται την ίδια στιγμή. Αν έρθει καμία διψήφια τότε το ξανασυζητάμε, αλλά και πάλι σηκώνει πολύ κουβέντα. Πιο καλή κίνηση θα έβλεπα μία επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2013, παρά οτιδήποτε άλλο.
Ξενερωμένος Γραμματέας


Friday, May 22, 2009

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ

Το καλοκαίρι που έρχεται θα βρει την ομάδα της ΑΕΚ είτε στα προκριματικά του Champions League είτε στον τελευταίο προκριματικό του Europa Cup. Στην πρώτη περίπτωση, παίζουμε δύο προκριματικούς γύρους για την είσοδο στους ομίλους του CL. Αν αποκλειστούμε στον πρώτο για εμάς προκριματικό(τρίτο προκριματικό της διοργάνωσης), πέφτουμε στον τελευταίο γύρο πριν τους ομίλους του Europa Cup. Αν περάσουμε στον τελευταίο προκριματικό του CL, περνώντας παίζουμε στους ομίλους του CL, αποκλειόμενοι πάμε στους ομίλους του Europa. Συμπέρασμα? Παίρνοντας την πρώτη θέση στα play off θα έχουμε στη χειρότερη περίπτωση κερδίσει τη θέση που θα έχουμε παίρνοντας τη δεύτερη θέση των play off, με μοναδικό μειονέκτημα την έλλειψη χρόνου για ξεκούραση και μεταγραφές.

Όποια θέση και να πάρει η ομάδα, το μοναδικό βέβαιο είναι πως έτσι δεν πάει πουθενά. Όσο καλοί κι αν είναι οι παίχτες σε κάποιες θέσεις, όσο ανεβασμένοι δείχνουν, η ομάδα έχει τεράστια κενά που πρέπει να καλυφθούν. Και αυτό που βλέπω εγώ είναι πάλι η λογική άρπα κόλλα. Τελειώνει ο Μάιος και δεν ξέρουμε ούτε τα βασικά για το ρόστερ και το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς. Δικαιολογία δεν αποτελούν τα play off, καθώς σε όποια διοργάνωση και να παίξει η ομάδα, τις ίδιες ανάγκες έχει, στα ίδια σημεία πονάει.

Δηλαδή, για να καταλάβω, η παραμονή ενός τερματοφύλακα σαν τον Σάχα για 200 χιλ., πρέπει να εξαρτάται από τη θέση ή το μπάτζετ? Μιλάμε για ποσό μηδαμινό αν σκεφτεί κανείς πως ψάχνουν αναπληρωματικό με 250 χιλ. συμβόλαιο! Μιλάμε για έγκλημα για μια ομάδα που δεν έχει λεφτά. ΕΓΚΛΗΜΑ! Φέτος για τους τερματοφύλακες δίναμε συνολικά 700 χιλ. σε συμβόλαια και ο Μάχο φεύγει. Τι πιο λογικό από το να δώσεις τις 200 για να κρατήσεις το Σάχα και να συζητήσεις τη δική του αύξηση αποδοχών από την αρχή?

Το βασικό μέλημα τη στιγμή αυτή θα έπρεπε να είναι η απόκτηση ενός κεντρικού χαφ με ηγετικές ικανότητες. Η ομάδα σε πολλές περιπτώσεις που πελαγώνει δεν έχει τη στήριξη εκ των έσω, παιχτών που θα βάλουν πλάτη στους υπόλοιπους να ανεβάσουν απόδοση. Δεν είναι δυνατόν να βγάλεις τη χρονιά με ασταθή κεντρικά χαφ τύπου Ενσαλίβα, Πελετιέρι, Ρίκκα κλπ. Χρειάζεται παίχτης-προσωπικότητα.

Τρίτο στοιχείο, αν φύγει ο Σάχα πρέπει να φύγει και ένας από τους στόπερ και να έρθει ένας πιο γρήγορος. Τερματοφύλακα με τόσο γρήγορη χαμηλή έξοδο δεν έχω δει, που να καλύπτει και τους υπερβολικά αργούς αμυντικούς του. Επομένως πίσω προβλέπονται κι άλλα προβλήματα.

Μετά από τα παραπάνω ξεκινάς να βρεις ακραίους και δημιουργικούς παίχτες κύριε Μπάγεβιτς και κύριοι της διοίκησης. Ή μάλλον, τα παραπάνω έπρεπε να ήδη να μη μας απασχολούν. Το ξεκαθάρισμα(αν υπάρξει) του υπάρχοντος ρόστερ θα έπρεπε να έχει γίνει κι όχι να τρέχουμε να κοιτάμε τζάμπα και για θέσεις που είμαστε καλυμμένοι. Ο κορμός είναι έτοιμος. 4-5 προσθήκες χρειάζονται, μην τις κάνουμε πάλι 10 και τελευταία στιγμή…

Ο φίλος ο Α.

Tuesday, May 19, 2009

Όταν χαράξει...θα έχει τον Σάχα;Θα έχει τον Τζιμπούρ;Θα έχει τον Μπλάνκο;Τον Αλάνη;


Σίγουρα ούτε να διαλυθεί η ΑΕΚ είναι δυνατόν ούτε να γίνει μικρή ομάδα και να παίζει για την σωτηρία της.Κάποια στιγμή,έστω όχι σύντομα,θα βρεθεί ένας επιχειρηματίας να αγοράσει τις μετοχές.Θα θελήσει να γεμίσει το (νέο;) γήπεδο,θα κάνει ηχηρές μεταγραφές,θα τον βρίζουν οι μισοί,θα τον αγαπάνε οι άλλοι μισοί,η original θα προσπαθεί να τον διώξει όπως πάντα και όλα θα γίνουν όπως παλιά.

Το θέμα είναι τί πολιτική θα ακολουθήσουν οι σημερινοί διαχειριστές μέχρι να βρεθεί ο επόμενος μεγαλομέτοχας.Μιλήσανε για περικοπές 5εκ.Ωραία,σχεδόν όλοι οι ΑΕΚτζήδες το έχουμε δεχτεί.Αυτή η μείωση του κόστους του αγωνιστικού τμήματος πρέπει να γίνει με σύνεση.Παράλληλα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν μερικά έσοδα.Πρέπει να δουν τι θα γίνει με το γήπεδο.Πρέπει να βρουν ένα business plan,που θα 'λεγε και ο Θανόπουλος.

Το ότι δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο και από διαχείρηση αθλητικού σωματείου φαίνεται καθαρά.Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι πως δείχνουν να μην κατέχουν και επιχειρηματικές ικανότητες.Ακόμα και αν βλέπαμε την ΑΕΚ καθαρά σαν μια ΠΑΕ οι κινήσεις τους από τη στιγμή που τους άφησε ο Ντέμης είναι περισσότερο κινήσεις σουβλατζή και όχι επιχειρηματία-εφοπλιστή.Από την πρώτη στιγμή απαξίωσαν το προϊόν τους και συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο.

Οι λάθος κινήσεις τους διαδέχτηκαν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει.Από την απαξίωση που έδειξαν για την ομάδα σίγουρα έχουν χάσει έσοδα τα οποία θα τους ήταν πολύτιμα.Στήριξαν όλες τους τις ελπίδες για να ξεφορτωθούν την ομάδα στον Μελισάν χωρίς να έχουν καν ένα plan B σε περίπτωση που ο Τίγρης ξηγηθεί όπως ξηγήθηκε.Έκαναν τόσο πολύ σαφές σε όλους ότι θέλουν να φύγουν από την ΑΕΚ που τώρα που ξέμειναν σε αυτήν δεν έχουν την στήριξη κανενός.

Ακόμα και τώρα φροντίζουν να παρουσιάζουν την κατάσταση ως τραγική λες και θα κερδίσουν κάτι από αυτό.Βγαίνουν προς τα έξω χρέη 45εκ(!) και δεν τα διαψεύδει κανείς επίσημα.Τα χρέη πρέπει να είναι γύρω στα 10εκ.Ο Παναθηναϊκός φέτος μπήκε μέσα 2εκ έχωντας 30 εκ έσοδα από το τσου λου και πόσα ακόμα από τα 26000 διαρκείας.Δεν το έκανε κανείς θέμα πως το κατάφεραν.Δεν είμαι ούτε manager ούτε οικονομολόγος αλλά μερικά πράγματα είναι κοινή λογική.

Και φτάνουμε σε αυτό που θα έπρεπε να μας νοιάζει.Το αγωνιστικό.Μέχρι να έρθει λοιπόν ο επόμενος αγοραστής θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση.Αν πρέπει να κοπούν 5εκ κάποιος πρέπει να αποφασίσει πως θα εξασφαλίσει αυτή τη μείωση.Για παράδειγμα μπορεί να διώξουν Σάχα,Αλάνη,Μαιστό,Μπλάνκο,Τζιμπούρ και να εξασφαλίσουν 10εκ αλλά την επόμενη χρονιά τα επιπλέον 5εκ που θα έχουν εξασφαλίσει θα τους φέρουν ζημιά περισσότερη από 5εκ.Έτσι μια πιο χρηστή διαχείριση είναι να πουληθούν το πολύ 2 πάιχτες εισπράττοντας κάποια λεφτά ώστε να μην χρειαστεί να φύγει όλος ο κορμός.

Την τρέχουσα περίοδο οι μόνοι παίχτες που μπορούν να πουληθούν με αξιοπρεπή χρήματα είναι οι Μπλάνκο και Εντίνιο.Ο ένας προκαλεί το ενδιαφέρον με τα στατιστικά του(3 συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ στα πρωταθλήματα που αγωνίστηκε) και ο άλλος έχει το προνόμιο να έχει την Πορτογαλική υπηκοότητα(η Πορτογαλία είναι μια χώρα με τραγική έλλειψη επιθετικών παικτών και όπως λέει και ο λαός μπροστά στην ξέρα καλό και το χαλάζι).Από εκεί και πέρα οι Σκόκο και Τζιμπούρ έχουν κάνει κακή χρονιά,ο Αλάνης είχε πολλούς τραυματισμούς,και ο Μαιστόροβιτς είναι δύσκολο να βρει καλύτερο συμβόλαιο από το τρέχον.

Το πρώτο θύμα φαίνεται να είναι ο Σάχα(Δεύτερο μετά τον Πέλε).Ο Αργεντινός τερματοφύλακας κατάφερε και παρέμεινε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης έχωντας μπροστά του τις περισσότερες φορές μια αμυντική λειτουργία για γέλια.Ο τρόπος που φαίνεται να τους γράφει όλους στα @@ του και να μεταδίδει ηρεμία στην ομάδα είναι εκπληκτικός.Σίγουρα έχει μειονεκτήματα όπως το ότι αν πέσει αργεί να σηκωθεί,έχει πρόβλημα στα αριστερά σουτ και στα φάουλ και δεν έχει τόσο καλές ψηλές εξόδους,αλλά μετά τον Σορεντίνο και τον Νικοπολίδη δεν έχουμε δει καλύτερο τερματοφύλακα στην Ελλάδα τελευταία.Πολλές φορές σχολιάζαμε ότι ο Σάχα ανάμεσα στους παίκτες της φετινής ΑΕΚ είναι ένα επίπεδο πάνω και λυπόμασταν που έπαιζε με τέτοιους συμπαίκτες.

Όσο και αν καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους θα χαθεί ο Πέλε(τα 2,5 είναι πολλά)δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί χάνεται ο Σάχα για τόσα λίγα χρήματα(200.000 εφάπαξ και 550.000 συμβόλαιο).Αν δεν έχουμε αυτά τα λεφτά για έναν τέτοιο παίκτη τότε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που παίρνουν πολλά παραπάνω;

Για το ματς της Τούμπας δεν έχω να πω πολλά.Μερικοί παίκτες έδειξαν άλλη μια φορά τις δυνατότητές τους(Σαχα,Μπλάνκο,Γεωργέας)ενώ άλλοι το πόσο επηρεασμένοι ήταν από το ότι δεν έκαναν προετοιμασία(Τζιμπούρ,Μαντούκα).Μεγάλο παιχνίδι κόντρα σε διαιτησία,οπαδούς,με 9 παίκτες κλπ.Η ομάδα έδειξε για άλλη μια φορά ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει και ότι το παιχνίδι στην κόντρα της ταιριάζει περισσότερο.Αν ο Ζαγοράκης ήθελε να κάνει την τούμπα 2ο Καραϊσκάκης το κατάφερε.Άντε και Σάββα γενικό αρχηγό εύχομαι.Γραμματέας

Tuesday, May 12, 2009

Να χτίσει πάνω στον ΜπλάνκοΔιαβάζουμε συχνά τις απόψεις των ρεπόρτερς/δημοσιογράφων της ΑΕΚ(που παρεμπιπτόντως είναι σαν να βγήκαν όλοι από το ίδιο εργοστάσιο-μαμούχαλοι-κοιμισμένοι)οι οποίοι όταν αποφασίσουν να γράψουν για το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς ξεκινάνε έχωντας ως αρχή το: "Να χτίσει πάνω στον Μπλάνκο".Μέχρι τώρα ξέραμε ότι χτίζεις γύρω από παίκτες,σημαντικούς,που είναι κυρίως δημιουργοί.Για παράδειγμα μπορεί ο ΠΑΟΚ να χτίσει πάνω στον Μουσλίμοβιτς,να τον έχει κορυφή και να σπάει τη μπάλα,να δίνει μάχες,να κρατάει μπάλα για να ανεβαίνει η ομάδα.Μπορεί να του βάλει γύρω μερικούς καλούς παίχτες σαν τον Βιερίνια που να πάιζουν πιο κοντά του από ότι τώρα και να οργιάσουν του χρόνου.Ομοίως και όποια ομάδα έχει το Λυμπερόπουλο μπορεί να χτίσει πάνω του.Μπορεί ο ΑΡΗΣ να χτίσει πάνω στον Βίτολο,να τον έχει στο κέντρο να οργώνει,με τα κλεψίματα του να βγάζει στην αντεπίθεση τα γρήγορα εξτρέμ και να μοιράζει σωστά τη μπάλα στο σετ παιχνίδι.Ομοίως ο Αστέρας μπορεί να χτίσει πάνω στον Καρντόζο.Ομοίως οι ομάδες που έχουν στο ρόστερ τους τον Κατσουράνη μπορούν να μην έχουν καν σχέδιο επίθεσης,να δίνουν την μπάλα από τα μπακ στον Κατσούρ και εκείνος θα τη βγάλει σωστά μπροστά.Μπορούν να χτίσουν πάνω στον Κατσούρ.Μπορούσε η περσινή ΑΕΚ να χτίσει πάνω στον Ριβάλντο.Να του φέρει ο Δώνης γύρω του παίκτες γρήγορους,με κίνηση χωρίς τη μπάλα και να τους βγάζει σε κάθε επίθεση φάτσα με το τέρμα.Βέβαια ο Δώνης δεν έφερε κανέναν τέτοιο παίκτη,αντιθέτως ήθελε τον Κλέιτον και τον Βενετίδη!Αντίθετα δε μπορώ να σκεφτώ μια ομάδα να χτίζει πάνω στον Μπλάνκο.

Το μοναδικό προσόν του μπλάνκο είναι το τελείωμα.Πάσα δεν έχει,γρήγορος δεν είναι,πλάτη δεν παίζει,τρίπλα δεν έχει,φασεις μόνος του δεν δημιουργεί.Μια ομάδα δεν γίνεται να χτίσει πάνω στον Μπλάνκο.Το μοναδικό που μπορεί να κάνει είναι να χτίσει την ομάδα ώστε όλοι να παίζουν για τον Μπλάνκο.Αυτό προϋποθέτει η ομάδα να παίζει μονίμως πάνω από τη σέντρα ώστε ο Ίσμαελ να βρίσκεται πάντα εντός περιοχής γιατί εκτός περιοχής είναι τραγικός.Να δημιουργούν και οι πίσω του(κεντρικοί χαφ)και οι δίπλα του(πλάγια χαφ/εξτρέμ και το άλλο φορ)με αποδέκτη πάντα αυτόν ώστε να εκμεταλλευτούμε το τελείωμά του.Φυσικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι γύρω του πρέπει να είναι πολύ καλοί παίκτες,και αφού δεν έχουμε τέτοιους,θα κοστίσουν αρκετά.Αντίθετα με τον Μπλάνκο ο Τζιμπούρ είναι διαφορετική περίπτωση.Μπορεί να παίξει και ως εξτρεμ και μπορεί να δημιουργεί μόνος του φάσεις αφού έχει την τρίπλα και την επιτάχυνση,στοιχεία που δεν είδαμε φέτος αφού έχασε την προετοιμασία.Γενικά πάντως,μια σοβαρή ομάδα δεν μπορεί να χτίσει ούτε πάνω στον Τζιμπούρ.Έτσι η μόνη περίπτωση να χτίσουμε πάνω στον Μπλάνκο είναι να τον πουλήσουμε γύρω στα 3-4 εκ οπότε (μαζί με τον Εντίνιο που φαίνεται να μην υπολογίζεται)να εξασφαλιστούν τα 5 εκ περικοπών του Θανόπουλου και να μη χρειαστεί να φύγει άλλος παίχτης.

Το κακό με το ρόστερ του Δώνη είναι ότι δεν έχουμε ούτε 1 αξιόπιστο αμυντικό χαφ ώστε να χτίσουμε πάνω του.Ο Πελετιέρι ίσως μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο αλλά πιθανότατα θα φύγει.Από εκεί και πέρα ούτε κάποιο πολύ καλό δεκάρι έχουμε ούτε και εξτρέμ.Ο Ταχτσίδης είναι πολύ καλός αλλά είναι και πολύ μικρός,ενώ ο Σκόκο παίζει καλά 1 στα 5 παιχνίδια.Έτσι πιστεύω ότι ομαδα θα πρέπει,με κάποιο τρόπο,εκτός από τους ελεύθερους που θα γεμίσουν το ρόστερ να πάρει και έναν παίκτη τύπου Μούσλι,Βίτολο,Καρντόσο,Κατσούρ.Ακόμα και κάποιον από αυτούς.

Στην περίπτωση που φύγει κάποιος επιθετικός μαζί με τον Εντίνιο(είτε Μπλάνκο είτε Τζιμπούρ)τότε θα μας μείνουν 3,αυτός που θα μείνει και οι Σκόκο και Παυλής.Νομίζω ότι ο Μιχαλάκης έδειξε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να υπολογίζεται ως βασικός για του χρόνου.Ο Μιχάλης Παυλής ξαναεξέθεσε τον Μπάγιεβιτς.Ακόμα και στους Ντιουφ και Μπερνς περισσότερες ευκαιρίες είχε δώσει ο πρίγκηψ.Τώρα ο Παυλής τον αποστομώνει.Για εμένα είναι με διαφορά ο πιο εξελίξιμος από τους μικρούς της ΑΕΚ(δεν έχουμε δει ακόμα τον Γκέντζογλου).Ο Ταχτσίδης είναι ο πιο προβεβλημένος αλλά είναι πολύ αργός και οι αργοί παίκτες δεν κάνουν μεγάλη καριέρα πλέον.Αυτός που είναι σκέτη απογοήτευση είναι ο Ενσιαμπαμφούμου.Τι σκατά είδε ο Μπάγιεβιτς σε δαύτον δεν μπορώ να καταλάβω.Τότε είχε δηλώσει "έχει κάποια στοιχεία που μας ενδιαφέρουν".Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδε.Σε 2 ματς τον είδαμε βασικό και ήταν και στα 2 τραγικός.Μαιστόροβιτς σε έκδοση πλάγιου μπακ.Αργός,δε στρίβει,καλύπτει τα οφ σάιντ,δεν έχει αυτοσυγκέντρωση.Ο Κουτρουμάνος φαίνεται πολύ ανώτερος.Βέβαια όπως λέει και ο ΦΑ του δίνουμε το βασικό μισθό(700Ε).Λόγω ονόματος και λόγω του ότι ανήκει στη γενιά των 700Ε τον στηρίζουμε.Πάντως όχι γιατί το ζήτησε ο Μπάγιεβιτς.Το ότι βρίσκεται η ομάδα σε δύσκολη θέση δε σημαίνει ότι πρέπει να μη μιλάμε και να μην κριτικάρουμε.Το ότι η μιζέρια των οπαδών φρενάρει την ομάδα είναι το μότο των οπαδών/δημοσιογράφων του Τζίγγερ για τον παναθηναϊκό.Το να κάνουμε τα στραβά μάτια,να μη μιλάμε,και να μην πολυδιαφωνούμε είναι το σύστημα των οπαδών/δημοσιογράφων του οσφπ.Εμείς στην ΑΕΚ είμαστε ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.Είμαστε ελεύθεροι.Γραμματέας


YΓ1:Που 'ναι ο Τίγρης;ΟΕΟ!Θέλει τώρα να "ξεφύγει" με τρίπλα-χορηγία;
ΥΓ2:Διαβάζω σε αρκετά φόρουμς απόψεις οπαδών της Ορίτζιναλ που λένε μια φράση που μου έμεινε γιατί χρησιμοποιείται από πολλούς.Είναι το "ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας" ή το "θα βουλιάξουμε όλοι μαζί".Κύριοι της R όπως τη λέτε,αν αισθάνεστε ένοχοι και θέλετε να αναλάβετε ευθύνες κάντε το.Είναι το πρώτο βήμα για να διορθώσεις ένα λάθος σου,να αναγνωρίσεις ότι φταις.
ΥΓ3:Άσχετο.Είναι τραγικό να μην παίζουν οι ομάδες πλήρεις σε τελικούς λόγω καρτών(Ντιέγκο,Ντάνι άλβες,Αμπιντάλ,Νέντβεντ παλιότερα κλπ).Δεν κερδίζει κανείς τίποτα.Αντίθετα το προϊόν χάνει αίγλη.

Saturday, May 9, 2009

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4, ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ…

Βλέπω τον τελικό σε επανάληψη…Μεγάλη παραμύθα η ανωτερότητα του χάρτινου. Θα το δεχόμουν αν δεν υπήρχε το 2-0 του πρώτου δεκαλέπτου. Έξυπνα, η ομάδα κλείνει χώρους και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα πλάγια μπακ του αντιπάλου παίζουν πάνω στη γραμμή προσπαθεί να βγάλει πάσες στην πλάτη των αμυντικών. Χαρακτηριστικό είναι πως λίγο μετά το 30 η κατοχή είναι 61-39 υπέρ της ΑΕΚ, αφού γυρνάμε την μπάλα ψάχνοντας χώρο για τη σωστή επιλογή. Πρώτο λάθος: στο πρώτο γκολ του Οσφπ, ο Μπλάνκο αργεί να βγει πάνω στον Άγγλο. Μέχρι το 60 δεν γίνεται ούτε μια φάση εναντίον μας. Στο σημείο εκείνο, η έξοδος του Κυργιάκου αφαιρεί την άνεση από τους υπολοίπους. Αν προσθέσεις σε αυτό το γεγονός πως με την είσοδο του Πελετιέρι παύουν οι βοήθειες στο Ζεράλντο και κατεβαίνει ο Τοροσίδης, βλέπει κανείς την αιτία που γύρισε το ματς. Φυσικά, μένει η απορία: εντάξει για τα άκρα, αλλά πως πάτησε ο Ντουντου τους ΤΡΕΙΣ κεντρικούς μας χαφ?

Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες να πάρουμε το ματς ΥΠΗΡΧΑΝ. Έγιναν τα κλεψίματα που έπρεπε, όμως η κακή συνεργασία των επιθετικών δεν επέτρεψε να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα έπρεπε να είναι αυτόματες στο τέλος του χρόνου. Κόουτς, αυτά είναι λάθη…

Κάθεται το τρίτο γκολ κι αντί να φάνε την μπάλα, αφήνουν τον Τοροσίδη να κατέβει ως τη σέντρα και στήνονται στην περιοχή όπου χάνουν την κεφαλιά, τον Άγγλο και το ματς…

Στην παράταση, μετά το 4-4 η μπάλα δεν έφτασε στο Σκόκο! Έψαχναν τον Ενσαλίβα ή γέμιζαν τα καμάρια μας…Ποια σοβαρή ομάδα θα κάνει γέμισμα όταν οι αντίπαλοι παίζουν με 9?

Επομένως, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί χάθηκε το Κύπελλο(και γενικά όλη η χρονιά στη διάρκεια της σεζόν):

Α)Έλλειψη ηγετών. Ο μοναδικός παίχτης που μπορεί να μεταδώσει πάθος έλειψε σε πάνω από τα μισά παιχνίδια.. ΗΓΕΤΗΣ όμως αγωνιστικά δεν υπάρχει.

Β)Τακτική. Βέβαια, σε αυτό ίσως να φταίνε και οι υπάρχοντες παίχτες και οι ελλείψεις. Ολόκληρη τη χρονιά οι επιθετικοί δε στρώσανε μεταξύ τους. Τα αμυντικά χαφ δεν άλλαξαν σωστά το παιχνίδι. Ούτε βήμα δεν έκανε η ομάδα από την αρχή της χρονιάς.

Γ)Τύχη. Με δεδομένες τις ελλείψεις, η ομάδα ήταν άτυχη. Ένα αριστερό μπακ και τραυματίστηκε 3-4 φορές. Ο Κυργιάκος, έξω στο μισό πρωτάθλημα. Στις υπόλοιπες ομάδες, δε συνέβη αυτό. Ένα φορ, ένα δεξί εκστρέμ ο γαύρος, ατραυμάτιστοι. 2 στόπερ ο βάζελος ως το Γενάρη, πάντα μέσα.

Το μέλλον μοιάζει εντελώς δυσοίωνο. Περικοπή εξόδων προβλέπεται αν δεν μπει επενδυτής, οπότε το μόνο που απομένει είναι να προσευχηθούμε για κάποιο θαύμα διαχείρισης…

Υ.Γ. 1: Γιατί είναι προκλητικός ο Κυργιάκος κι όχι ο Γκαλέτι κι ο Νικοπολίδης?

Υ.Γ. 2: Φάνηκε και πάλι η διαφορά των οπαδών. Οι γαύροι απέδειξαν πάλι ότι είναι οπαδοί της χαράς, αφού φώναζαν μόνο στο διάστημα που ισοφάριζαν ή ήταν μπροστά. Αντίθετα, στα δύσκολα σημεία, ο κόσμος της ΑΕΚ στήριξε όσο μπορούσε σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού, δείχνοντας πως βάζει την αγάπη για την ομάδα πάνω από νίκες και τρόπαια.

Υ.Γ. 3: Στη δύσκολη χρονιά που έρχεται, ΝΤΟΥΣΑΝ ΞΥΠΝΑ, τόσα και τέτοια λάθη ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!! Μπορεί προσωπικά να μην τον ήθελα, όμως αν βάλεις τη μιζέρια στην άκρη είναι το βασικό όπλο αυτή τη στιγμή για την ανάκαμψη, ειδικά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα.

Υ.Γ. 4: Προς Ντέμη και Ζήκο: αν όντως ξεσηκώνετε τον Ταχτσίδη να μην ανανεώσει, ντροπή…Αν όχι, καλή επιτυχία με τη συναυλία του Σαντάνα…

Ο φίλος ο Α.

Sunday, May 3, 2009

Σαν βγεις στον πηγαιμό για κούπα..Ο δρόμος μακρύς,ο προορισμός πικρός

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΣΑΜΕ

Πριν αρχίσει το ματς συζητούσαμε μεταξύ μας και λέγαμε ότι έχουμε ένα μέγιστο ποσοστό νίκης 25% με 30%.Οι πιο προσγειωμένοι μιλούσαμε για 20% και όταν είδαμε έξω τον Πελετιέρι και μέσα τον Μάντουκα(1ο λάθος του αλάνθαστου) είπαμε ότι μόνο με θαύμα θα κερδίζαμε.Παρόλα αυτά η κωλοφαρδία μας έπιασε τα όριά της αφού προηγηθήκαμε στο 4' με τον Αμπαλάνκο(γκολ που δεν χαρήκαμε γιατί δεν ξέραμε αν θα μετρήσει καθώς αρχικά φάνηκε για οφσάιντ)και στο 8' πάλι με τον ίδιο.Αυτή τη φορά τρελαθήκαμε.Κανείς μας δεν το πίστευε.Άλλοι λέγανε άντε πάλι 4 θα ρίξουμε ενώ άλλοι λέγαμε ότι ήταν μοναδική ευκαιρία να κλέψουμε το ματς,αφού σε καμία περίπτωση δε μπορούσαμε να το πάρουμε στα ίσα.Με τα πολλά βγαίνει το ημίχρονο.Στην παύση συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να μπει ο Πελετιέρι στην θέση του Μαντούκα(2ο λάθος του μπάκακα) για να βοηθήσει αμυντικά μιας και το λογικό ήταν πως οι άλλοι θα πίεζαν.Ο Μπάγιεβιτς είχε άλλη άποψη.Με το που ξεκίνησε το Β' ημίχρονο και είδαμε το πως μπήκαν οι ομάδες κανείς δε μιλούσε.Το βλέπαμε όλοι να έρχεται και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.Ήρθε.Και ήρθε και δεύτερο.Και βλέπαμε και άλλα να έρχονται.Η ομάδα ήταν τραγική.Τελικά κρατήσαμε μέχρι το 90' όπου ο Σκόκος έκανε το 3-2.Κανείς δεν κατάλαβε πώς και γιατί.Δεν το περιμέναμε.Δε φαινόταν από το παιχνίδι.Δεν το πίστευε κανείς.Εκείνη τη στιγμή ήμασταν στα ύψη.Ημασταν σίγουροι ότι το πήραμε.Και φτάνουμε στο 95 όπου τρώμε το τρίτο για το 3-3.Για να ξενερώσουμε και να μουτζώσουμε με όλη μας τη δύναμη.Στην παράταση τρώμε το 3-4 και η ψυχολογία μας πέφτει στα τάρταρα.Κάποιων πονάνε τα κεφάλια.Κάποιοι δακρύζουν.Κάποιοι το παίζουν άνετοι.Στην επανάληψη της παράτασης ισοφαρίζουμε από το πουθενά.Κανείς δεν πανηγυρίζει.Περιμένουμε να πιέσουμε αφού οι άλλοι παίζουν με 9 παίχτες αλλά για κάποιο λόγο δεν κάνουμε ούτε φάση.Πάμε για πάνελτι.Ξεκινάν,συνεχίζουν,τα βάζουν όλοι.Το χασε,το βαλε,Χάστο ρε μπιπ.Μπράβο ρε,όχι ρε.Πεταγόμαστε πάνω στο Πέναλτι που παραλίγο να πίασει ο Σάχα στα αριστερά του.Χάνει ο Μαιστοροβίτσιους το πέναλτι.Εν το μεταξύ έχουμε συζητήσει πως το ιδανικό σενάριο είναι να πάρουμε το κύπελλο με χαμένο πέναλτι του Τζόρτζεβιτς.Τι μαστούρα...!!Χάνει λοιπόν ο Μαιστόροβιτς και παίρνει φόρα ο φαλάκρας.Γύρισαν τούμπα τα όνειρα.Το χειρότερο σενάριο θα έπαιρνε σάρκα και οστά.Ο παίχτης που εκφράζει τα χρόνια της παράγκας και των αδικιών κατά της ομάδας μας θα γινόταν ήρωας στο τελευταίο του παιχνίδι."Όχι ρε γαμώτο,ας το χάσει αυτός και ας το χάσουμε το κύπελλο"!Το έχασε.Πανηγυρίσαμε όπως δεν πανηγυρίσαμε κανένα γκολ.Ανακούφηση.Η απόλυτη κάβ....!Τα πέναλτι περνούσαν και είχαμε κουραστεί από την ένταση και τις εναλλαγές συναισθημάτων.Κάποια στιγμή ακούστηκε το "Ας το βάλει ο άντζας να τελειώνουμε,δε gαμιέται,καλό παιδί είναι".To έχασε.Πέρασαν πολλά ακόμη πέναλτι.Αλλάξαμε θέσεις.Αλλάξαμε Ρούχα.Διώξαμε κόσμο από δίπλα(γκαντέμηδες).Κάναμε προσευχές σε ότι πίστευε ο καθένας.Δεν έπιασε τίποτα.Το βάζει ο γέροντας και τέλος.Τέλος.

Μετά σκεφτόμασταν ότι ζούμε τα ίδια πράγματα ανά μερικά χρόνια.Τις ίδιες πίκρες.Τις ίδιες αδικίες.Άλλοτε έχουμε 5 δοκάρια σε 1 ματς,άλλοτε μας σφάζουν οι διαιτητές πάντοτε με την ίδια κατάληξη.Υπήρχε κανένας λόγος να το πάρουν οι άλλοι;Όχι.Χορτάτοι δεν ήταν;Χορτάτοι.Τι κέρδισαν;Άλλη μια χαρά ανάμεσα στις πολλές που έχουν τελευταία.Τι χάσαμε;Τη μοναδική χαρά που θα μπορούσαμε να έχουμε τελευταία.Αν υπήρχε θεία δίκη,δεν θα κερδίζαμε;Θα κερδίζαμε.Βέβαια θα ήταν οξύμωρο η χειρότερη ΑΕΚ όλων των εποχών να πάρει κούπα.Θα ήταν οξύμωρο να δικαιωθεί ο πολυνίκης σερβοέλληνας χωρίς να το αξίζει.Θα ήταν ντροπή για την αξιοπρέπεια μας να υπάρχει το ματς με την Ξάνθη όπου έμεινε σε όλους η εντύπωση πως έπρεπε να χάσουμε 5-0.Μετά σκεφτόμασταν ότι οι θεοί δε μας συμπαθούν.Και πως να μας συμπαθούν αφού δε τους συμπαθούμε και εμείς!Και σκεφτόμασταν και σκεφτόμασταν.Άλλοι κοιμηθήκαμε,άλλοι όχι.Άλλοι κάτσαμε να φάμε την καζούρα άλλοι την κάναμε γρήγορα για κάπου μοναχικά.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΚΚΟΣ

Και όπως πάντα,μερικοί,βρήκαμε καταφύγιο στη διαιτησία.Ασχέτως αν δεν υπήρχε κάτι κραυγαλέο.Μνημονεύσαμε τις κίτρινες που έφαγαν οι παίχτες μας(πχ ο Κυργιάκος έφαγε κίτρινη γιατί του επιτέθηκε ο Παπαδόπουλος!!!!) και δεν έφαγαν οι παίχτες των άλλων(ούτε μία κίτρινη για θέατρο).Επίσης όσοι είναι πιο "γάτοι" και είδαν τον Ντούντου να γλιτώνει καθαρή κίτρινη ενώ τον Καφέ να την τρώει με ευκολία είπαμε κλέινωντας το μάτι στον διπλανό "κάτσε να δεις σε λίγο θα φάει και ο Ενσαλίβα".Και τσάκ,δυο φάσεις αργότερα κίτρινη και ο Σαλίβα(μα είναι τόσο προβλέψιμοι πλέον οι άτιμοι(για να μην πω οι π.....δες)!).Βέβαια περιμένουμε από τον Κύριο Καρπετόπουλο να κάνει ειδική αναφορά στην εκπομπή του για τη φάση τραυματισμού του Κυργιάκου.Η φάση αυτή προήρθε από ανάποδο σφύριγμα πλαγίου άουτ σε βάρος της ΑΕΚ.Φυσικά ο Κύριος Καρπετόπουλος θα το αναφέρει όπως ανέφερε και παλαιότερα όταν είχε αδικηθεί η ομάδα του σε παρόμοια φάση(μας είχε δείξει βίντεο με φάουλ που δεν δόθηκε 6 λεπτά πριν από γκόλ της ΑΕΚ που διεκδικούσε το πρωτάθλημα από την ομάδα του Κυρίου Καρπετόπουλου ο οποίος "έντυσε"το βίντεο με το αφελές σχόλιο "για να δούμε πως καμιά φορά ένα ψηλόλαθος του διαιτητή μπορεί να καθορίσει πολλά πράγματα ").Ακόμα θα θέλαμε ο Κύριος Κάκκος να κρατήσει 11 και όχι 10 δευτερόλεπτα καθυστερήσεις στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης(με τραυματισμούς παικτών,καθυστερήσεις κλπ κλπ) καθώς καρφώθηκε με την κίνηση του.Κίνηση του στυλ "κάτσε να σφυρίξω μην γίνει τίποτα(βάλει η ΑΕΚ κάνα γκολ) και βρούμε τον μπελά μας,άστους να πάνε στα πέναλτι".Τέλος από τον τελευταίο κύριο θα θέλαμε να μην ξεπερνάει τα όρια της τυπικότητας.Ο άνθρωπος αυτός δήλωσε ότι "το ευχαριστήθηκε".Τουλάχιστον ας κρατάμε τα προσχήματα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

Δε θα σχολιάσω την μετάδοση του αγώνα.Καταλαβαίνω να βλέπουμε ένα ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο,ακόμα και να μπερδέψουμε τις π..τσες με τις β..ρτσες.Πάντως όλη η νοοτροπία των εκφωνητών αποτυπώθηκε στη στιγμή που ενώ όλοι είδαμε μια κίτρινη για θέατρο ο παραπάνω σπίκερ διέκρινε μετά γέλωτος "Λατινοαμερικάνικη πονηριά".Έλα μν στο τόπο σου!

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ

Και το καλό είναι ότι είδαμε τον Νοτιά στο γήπεδο να φιλάει τα δάχτυλά του.Δεν ξέρω πόσο σχετικός είναι με το ποδόσφαιρο αλλά αυτή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταλάβει πως νιώθουμε όλοι εμείς τα τελευταία 15-20 χρόνια.Μπας και δεν περικόψει 5εκ αλλά 2!Μπας και γλιτώσουμε τον Κυργιάκο,τον Σάχα και τον Τσιμπούρ.Επίσης με την ίδια αίσθηση πίκρας μπορούν να ποτιστούν και οι νέοι ΑΕΚτζήδες.Να μπαίνουν σιγά σιγά στο κλίμα.Γραμματέας


ΥΓ1:Όλη η εφετινή νοοτροπία παιδικής χαράς αποτυπώθηκε στην ενέργεια των παιχτών να πανηγυρίσουν με τον Σκόκο το 4-4 αντί να πάρουν την μπάλα και να πάνε κατευθείαν για σέντρα.
YΓ2:Αν ζούσαμε σε ευρωπαική χώρα θα περιμέναμε από τον Κύριο Κάκκο να δει εκτός από τη χειρονομία του Κυργιάκου και την χειρονομία του Γκαλέτι που εδειξε σε όλους πόσο μεγάλος μάγκας είναι.Φυσικά το γεγονός διέλαθε της προσοχής του γιατί..στην Ελλάδα είμαστε.Και φυσικά δεν περιμένουμε τίποτα από την αθλητική δικαιοσύνη(σιγά μην είδε εισαγγελεύς το ματς-το είδε όλη η Ελλάδα εκτός από δικαστικούς!)!
ΥΓ3:Την επόμενη μέρα οι φίλαθλοι όλων των υπολοίπων ομάδων μας είπανε πως ήτανε με το μέρος μας και μας κοιτούσαν με βλέμα λύπησης.Ακόμα και Ολυμπιακούς βρήκαμε να μας πουν ότι αν μπορούσαν θα μας το έδιναν και έβλεπες στα μάτια τους τον οίκτο και την ειλικρίνια μαζί.Είναι πλεόν γεγονός,φτάσαμε στο κατώτατο σημείο.