Monday, September 29, 2008

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΑ!!!!!

Πάντα είχα αδυναμία στους παίκτες που ξέρουν τα όριά τους και δεν προσπαθούν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που ξέρουν. Κλασικό παράδειγμα, ο Γεωργέας. Αμυντικά αξιόπιστος, όταν βγαίνει δεν προσπαθεί να κάνει κούρσα και σλάλομ, δίνει την μπάλα δίπλα και κινείται στον κενό χώρο. Τι πιο απλό! Με σωστή πάσα ανοίγεις το παιχνίδι, με λάθος μπορεί κάποιος να καλύψει το κενό. Το άκρως αντίθετο? Εντίνιο. Πόσες φορές σήμερα προσπάθησε να κάνει τη μεγάλη ντρίμπλα αντί να δώσει την μπάλα δίπλα και να ανοιχτεί? Αρκετές, με βασικότερη τη φάση του 1ου γκολ του Πανιωνίου. Αλλάζει η μπάλα γρήγορα από πόδι σε πόδι και η ομάδα βγαίνει μπροστά. Την παιρνει ο Εντίνιο, ντρίμπλα, λάθος, ο Ράμος εκτός θέσης, ο Μαϊστόροβιτς γκέλα και ο Χούτος δε θα μπορούσε παρά να είναι στο σωστό σημείο. Αποτέλεσμα? Στράφι όλη η καλή προσπάθεια μέχρι το ’25.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Δώνης πίστεψε πως έπρεπε να κλέψει την παράσταση. Ενώ η ομάδα ανέβαινε και πίεζε, το γύρισε σε 3-5-2. Παίρνω το Γραμματέα και του λέω «καλό αρκεί να το κρατήσει μέχρι 5 λεπτά». Να εκμεταλλευτεί το γκολ ,να πιέσει για 5 λεπτά και να γυρίσει στο ίδιο 4-4-2. Αντί αυτού το κράτησε πολύ παραπάνω, έφαγε το γκολ και έκανε τα εξής: 3-4-3 που με την μπάλα στα πόδια γινόταν 2-5-3. Χώρους να δουν τα μάτια σου! Κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα ο Πανιώνιος έτρεχε την μπάλα τουλάχιστον 20-30 μέτρα, κερδίζοντας χώρο και χρόνο, αφού οι αμυντικοί είναι αργοί και καθυστερούσαν να πέσουν στον αντίπαλο. Μοιραία, λιγότερη πίεση αντί για περισσότερη, ειδικά όταν κάνεις τόσες λάθος πάσες. Τελικά ο Δώνης αυτοπαγιδεύεται στην αυταρέσκειά του, να προκαλέσει τον κόσμο να πει «το πήρε το ματς η προπονητάρα!». Φυσικά δε φταίει όμως μόνο αυτός…
Για τον Εντίνιο τα είπαμε. Ο Ράμος όπως και πέρσι έκανε τον Κουτσόπουλο να φαίνεται Γεωργάτος. Ο Μαϊστόροβιτς…όπως πάντα τραγικός. Δε λέω να τους πάρει το κεφάλι, αλλά γιατί να μην πάρουν ευκαιρίες ο Αλεξόπουλος και ο Γεωργέας? Και πιο ομοιογενής θα είναι η άμυνα και πιο ουσιαστική επιθετικά.
Την άλλη βδομάδα στο Καραϊσκάκη θα λείπουν ο Στολτίδης με τον Ντουντού. Να η μεγάλη ευκαιρία να μπούμε για τα καλά στο πρωτάθλημα (ή μάλλον να μη βγούμε πρόωρα…). Ας ελπίσουμε να ξυπνήσει ο προπονητής πριν χαθεί το τρένο…

Ο φίλος ο Α.

Sunday, September 28, 2008

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ!!!

Όσο περνάει ο καιρός, καταλαβαίνω πως αυτή την ομάδα δε θα την αφήσουν ποτέ να ορθοποδήσει. Εκεί που τα ρεπορτάζ της ομάδας ασχολούνται αποκλειστικά με αγωνιστικά, η ομάδα έχει την ηρεμία να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες της και ο κόσμος αδημονεί μονάχα για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας, βγαίνει μια βόμβα και διχάζει τον κόσμο, αποπροσανατολίζει τους πάντες από αυτό που πρέπει: την μπάλα.
Μετά τον αγώνα με τον Παο, βουβάθηκε πολύς κόσμος κι έχασε την ευκαιρία να ρίξει χολή στην ομάδα. Μόλις βρέθηκε ευκαιρία όμως…Η ομάδα δεν παίρνει εισιτήρια, η απόφαση του Σ.Τ.Ε. για τη Φιλαδέλφεια…
Διαβάζει ο πιτσιρικάς και σου λέει, γιατί να μη φανεί «μάγκας» και ο κόσμος της ΑΕΚ και να υμνηθεί, όπως αυτός των Οσφπ και Παοκ που πάνε παντού…Τώρα γιατί δεν πάνε στο ΟΑΚΑ πάνω από 20.000 και φαγώνονται να πάνε έξω δεν ξέρω…Όλοι θέλουμε να έχουμε κόσμο εκτός έδρας. Ειδικά εμείς εδώ πάνω, χάνουμε την ευκαιρία να δούμε την ομάδα μας από κοντά. Να στηρίξουμε την ομάδα, να δούμε έναν αγώνα πανηγυρίζοντας τα δικά μας γκολ κι όχι του αντιπάλου, να βάλουμε τη φανέλα ακόμα κι αν χρειάζεται να ντυθούμε σαν το κρεμμύδι για να μη φανεί. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως όσες φορές εμπιστεύτηκε ο Ντέμης την Ορίτζιναλ την πάτησε (Περιστέρι, Λιβαδειά, Ιεράπετρα, Χαριλάου). Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει ο κόσμος λόγω κάποιων ανεγκέφαλων. Κι όσο ξέρεις πως η Ορίτζιναλ πολεμάει την ΠΑΕ τόσο πιστεύεις πως το επόμενο μπαμ είναι κοντά…
Ειδικά όταν ξαναβγαίνει στην επιφάνεια το θέμα του γηπέδου (τυχαία την ίδια εποχή). Γίνεται, δε γίνεται, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μην λέει κάποιος τι γήπεδο γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή και να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση. Βλέπω απόλυτη στάση, λάθη και παραλείψεις και από τις δύο πλευρές, γι αυτό περιμένω ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Όλοι συναισθηματικά φυσικά και είμαστε υπέρ της ανέγερσης γηπέδου στη Φιλαδέλφεια και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να είχαν γίνει προσπάθειες ώστε να δούμε αν και τι γήπεδο γίνεται, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει γίνει τίποτα. Αν δηλαδή ο Ντέμης αυτά τα 4 χρόνια πάλευε να ψάξει τι ακριβώς μπορεί να γίνει στο χώρο αυτό, θα μπορούσε να κάμψει τη στιγμή αυτή κάθε αντίδραση. Όταν όμως δε συζητάς καθόλου μια προοπτική, τότε αφήνεις να πλανώνται φαντάσματα και ανακρίβειες. Όχι να αφήνουμε τον εγκληματία το Γρανίτσα να γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος…Επιπλέον, αυτό που αφήνουν οι μέτοχοι να πλανάται είναι η υποψία πως έχουν συμφέροντα στην κατασκευή γηπέδου στον ΟΔΔΥ.
Όμως, ποιος μπορεί να αρνηθεί πως εκτεταμένοι εμπορικοί χώροι θα βοηθήσουν την ΑΕΚ να γιγαντωθεί? Εφόσον η ΠΑΕ λειτουργεί χωρίς το μεγάλο χρηματοδότη, θα πρέπει να βαδίσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα των πολύ μεγάλων κερδών = πολύ μεγάλων επενδύσεων. Αλήθεια, από πού να έχει σήμερα κέρδη αυτή η ΠΑΕ? Μόνο διαρκείας και εισιτήρια, μείον το ποσό για τη χρήση του ΟΑΚΑ, τους φόρους, καταλαβαίνετε πως είναι καταδικασμένη να κινείται στην αφάνεια. Τα έσοδα απαιτούν πολλαπλασιασμό για να ανταγωνιστείς ακόμα και τους εν Ελλάδι αντιπάλους, αφού ο Οσφπ εκμεταλλεύεται ολόκληρο Καραϊσκάκη, ο Παο άρχισε τα έργα, ακόμα κι ο Παοκ μς τον Άρη σχεδιάζουν τη δημιουργία γηπέδων εκτός πόλης. Η άμυνά μας απέναντι σε όλα αυτά είναι το νέο γήπεδο, ένα γήπεδο αντάξιο των ονείρων μας για την ΑΕΚ, στη Φιλαδέλφεια, τον ΟΔΔΥ ή όπου αλλού συμφωνηθεί.
Αυτές ήταν απλά κάποιες σκόρπιες σκέψεις, με μοναδικό συμπέρασμα ας μη μιζεριάζουμε την καθημερινότητά μας….

Ο φίλος ο Α.

Sunday, September 21, 2008

Η κριτική των κριτών

Εναλλακτικοί τίτλοι:
1."Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΑ ΣΠΟΡ"
2."Μη κρίνεις για να μη κριθείς"
3."ΕΡΑ ΣΠΟΡ,τι ακούμε θεέ μου!"

Ήθελα,από καιρό,να γράψω κάτι για το ραδιόφωνο αυτό.Τώρα που έχω συμπληρώσει αρκετές ώρες ακούγοντας τον εν λόγω ραδιοφωνικό σταθμό μπορώ,με κάποια υπευθυνότητα,να εκφέρω γνώμη.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
06-10:δεν ξέρω ποιοί έιναι(κάτι Παναθηναικοί με Ολυμπιακούς νομίζω)
10-11:Χριστόφορος Ζαραλύκος ΑΕΚ
11-01:Παπανικολάου Βασίλης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κοντός Χρήστος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Τσιρτσώνης Τάκης ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
01-03:Μενεγάκης Λεωνίδας Αγνώστου ταυτότητας(Δε μας νοιάζει κιόλας γιατί είναι αρχηγός)

Γάτας Άρης ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Δρυμώνας Ηλίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(με επιφύλαξη)
03-05:Παναγιωτόπουλος Μιλτιάδης ΑΕΚ
Γιώργος Μυρισκλάβος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
05-06:Κολλύλας Σταύρος ΑΕΚ
Αντώνης Μίτσου -
Ράνιος Γιάννης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
06-07:Σαρελάκος Λευτέρης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
07-09:Παχάκης Γιώργος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Σαντορινέος Γιάννης ΑΕΚ
09-10:Αντώνης Τζαβάρας Αγνώστου ταυτότητας(Δε μας νοιάζει γιατί είναι
Χρήστος Σαράντος αρχηγοί και οι δύο)
10-12:Μαρία Ζαφειράτου ΑΕΚ
Γιώργος
12-03:Μαυρογιαννίδης Πέτρος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
10-11:Χριστόφορος Ζαραλύκος ΑΕΚ
Εκπομπή ελαφρού περιεχομένου από τον Βαμμένο ΑΕΚτζή Ζαραλύκο που ξεφεύγει ώρες ώρες.Γενικά πρασπαθεί να κάνει πλάκα αλλά είναι πολύ Χανούμι για να τα καταφέρει καλά.Τις πιο πολλές φορές πετάει σπόντες για τις υπόλοιπες ομάδες.Από τη μία ώρα εκπομπής τα 30 λεπτά είναι διαφημίσεις και τα 10 τραγούδια.

Βαθμός 4/10

11-01:Παπανικολάου Βασίλης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κοντός Χρήστος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Τσιρτσώνης Τάκης ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Εκπομπή γενικού ενδιαφέροντος που δε νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν υγιή φίλαθλο.Οπαδική συζήτηση,οπαδικές απόψεις.Ενίοτε λόγος και για άλλες εκφράσεις πολιτισμού όπως ιππόδρομος,στοίχημα,διαιτησία,γκόμενες.Εκφράσεις κατωτάτου μορφωτικού επιπέδου όπως "Τα ρέστα δικά σας","Άσε μας μωρέ τώρα",δήθεν αστεία,χαζοπειράγματα,ρατσιστικές απόψεις(πχ Εμπέντε),φανατισμός,στοχευμένη δήθεν κριτική.

Βαθμός 0/10

01-03:Μενεγάκης Λεωνίδας Αγνώστου ταυτότητας
Γάτας Άρης ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Δρυμώνας Ηλίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(με επιφύλαξη)
Ραδιοεφημερίδα.Σε καλό επίπεδο καθώς υπάρχουν οι "μπασκετικοί" Δρυμώνας-Μενεγάκης και όπως ξέρουμε οι δημοσιογράφοι του μπάσκετ πάντα είναι λιγότερο κάφροι.Αν εξαιρέσουμε τον Άρη Γάτα(θιασώτη της παναθηναικής ιδέας) μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια αρκετά καλή εκπομπή ενημέρωσης χωρίς οπαδισμούς και περιττά σχόλια.Για τον ΚΥΡΙΟ ΔΡΥΜΩΝΑ πρέπει να πω πως είναι ιδιαίτερα ευγενής και ένας από τους πιο αμερόληπτους-αντικειμενικούς και γενικά ΣΠΑΘΙ δημοσιογράφους που έχω ακούσει(αν και Ολυμπιακός).

Βαθμός 7/10

03-05:Παναγιωτόπουλος Μιλτιάδης ΑΕΚ
Γιώργος Μυρισκλάβος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εκπομπή ακροατών.Στη δίωρη εκπομπή έχουμε 50% τραγούδια 40% διαφημίσεις και 10% τηλεφωνήματα ακροατών.Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι οι συντελεστές σε απόστροφές του λόγου τους περιμένουν να βγουν στην σύνταξη για να φύγουν.Δεν έχουν την παραμικρή γνώση του αντικειμένου,έχουν κουραστεί,όποτε θέλουν έρχονται όποτε θέλουν φεύγουν.Δε νομίζω ότι έχουν να προσφέρουν κάτι άλλο.Άλλωστε ο πρώην διευθυντής της ΕΡΑ ΣΠΟΡ(Ασημακόπουλος) έιχε εισηγηθεί να τους κόψουν.

Βαθμός 1/10

05-06:Κολλύλας Σταύρος ΑΕΚ
Αντώνης Μίτσου -
Ράνιος Γιάννης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εκπομπή για στοίχημα.Για μένα αδιάφορη αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί είναι απαραίτητη.Πρέπει πάντως να επισημάνω την παρουσία του Σταύρου-Μπριτάνικα-Κολλύλα ο οποίος έχει φοβερές γνώσεις για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο(Ομάδες,παίκτες...).Αν ποτέ του δώσουν εκπομπή με άλλο αντικέιμενο θα έχει νομίζω ενδιαφέρον.

Βαθμός 6/10

06-07:Σαρελάκος Λευτέρης ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εκπομπή ακροατών από τον διευθυντή προγράμματος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ.Στη μία ώρα εκπομπής θα ακουστεί 50-60 φορές από τα χέιλι του παραγωγού διαφήμιση του μαγαζιού που κατέχει ο ίδιος μαζί με τον Παναγιωτόπουλο.Το γνωστό PRIMERA SPORTS CAFE.Η συναλλαγή αυτή μας βάζει σε σκέψεις για το λόγο για τον οποίο δεν έγινε δεκτή η είσήγηση που λέγαμε παραπάνω.Γενικά μια ανάξια λόγου εκπομπή ίδιας ποιότητας με την 03-05.

Βαθμός 1/10

07-09:Παχάκης Γιώργος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Σαντορινέος Γιάννης ΑΕΚ
Ραδιοεφημερίδα.Πρώην στέλεχος του ΠΑΟ ο Παχάκης,νυν Κιτρινοφρουρός ο Σαντορινέος δεν έχουν να μας πουν και πολλά για μπάλα.Λανθασμένες απόψεις που υποστηρίζονται με θέρμη,ασχολία μόνο με ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΟΣΦΠ.Ένα γεγονός άξιο αναφοράς είναι ότι ανάλογα με το ποιος κάνει την εκπομπή βγάζει πρώτο Ρεπόρτερ της αγαπημένης του ομάδας(είτε ΑΕΚ ο Σαντορινέος είτε ΠΑΟ ο Παχάκης)ενώ ταυτόχρονα ορκίζεται ο καθένας ότι η σειρά που βγαίνουν οι ρεπόρτερ είναι τυχαία!

Βαθμός 4/10

09-10:Αντώνης Τζαβάρας
Χρήστος Σαράντος
Εκπομπή για το διεθνές ποδόσφαιρο.Εύκολου περιεχμένου εκπομπή που γενικά είναι σε καλό επίπεδο.

Βαθμός 7/10

10-12:Μαρία Ζαφειράτου ΑΕΚ
Γιώργος
Εκπομπή γενικού ενδιαφέροντος.Σχεδόν καμία σχέση με αθλητισμό.Καλό επίπεδο.Καλούτσικο χιούμορ.

Βαθμός 7/10

12-03:Μαυρογιαννίδης Πέτρος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Εκπομπή ακροατών.Το παλέυει ο Πετράκης αλλά φαίνεται ότι ήδη έχει ψιλοβαρεθεί την δουλειά αυτή.Δεν έχει και τις πιο σωστές απόψεις.Την έχει δει και λίγο αρχηγός καθότι μικρός σε ηλικία και χωμένος βαθεία στην ΕΡΤ γενικά.Ανάγει το κάθε θέμα στον Παναθηναικό και από κάποια στιγμή και μετά κουράζει.

Βαθμός 6/10Και τι να ακούμε ρε φίλε;Υπάρχουν πλέον δύο εκπομπές που αξίζει να τις ακούς για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.Εκπομπές με ανθρώπους που δεν είναι ακριβώς δημοσιογράφοι,νέα παιδιά με πάθος για αυτό που κάνουν και με την ευτυχία(για εμάς) να ξέρουν από μπάλα.Πρόκειται για τις
1.Fight Club - NovaSportFm Τσαούσης Γιάννης(ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) κ Βαϊμάκης Κώστας(ΠΑΟ)

Βαθμός 10/10

2.Σουτ τηλεφώνημα - SentraFm Θέμης Καίσαρης(ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) κ Τσάρλυ(ΠΑΟ)

Βαθμός 10/10

Ειδικά οι Καίσαρης,Βαϊμάκης κατά τη γνώμη μου μπορούν να αναδειχτούν σε νέους Πανούτσους(Πως λέμε για τον Μπέρνς ότι είναι ο νέος Κιούελ).Αξίζει να τους προσέξουμε.Έχουν πραγματικά κάτι να πουν,σε διαφορετικό στυλ ο καθένας βέβαια.Προσωπικά θεωρώ τον Καίσαρη τον πιο αντικειμενικό δημοσιογράφο που έχω ακούσει ποτέ.
Γραμματέας

Tuesday, September 16, 2008

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΑΕΚ 2008/2009

Πριν γράψει κάποιος τη γνώμη του θα έπρεπε να περιμένει να κλείσει το ρόστερ και να έχει άποψη για όλους τους παίκτες. Πέρσι, αναπόφευκτα κάναμε πολλά λάθη κρίνοντας τους παίκτες, αλλά σε γενικές γραμμές πέσαμε μέσα στα περισσότερα. Μάλιστα, το αντίστοιχο περσινό άρθρο είχε γραφεί 20/08, χωρίς καλή κρίση για πολλούς. Η ομάδα φέτος είναι «ερωτηματικό», καθώς χωρίς Ευρώπη από νωρίς, με κενά και πάλι σε κάποιες θέσεις αλλά και με λιγότερους «σίγουρους» για τη βασική εντεκάδα. Πάμε σιγά σιγά

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

23. ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΧΑ

Σε αντίθεση με πέρσι, φέτος ξεκινάμε τη χρονιά με τερματοφύλακα που εμπνέει εμπιστοσύνη. Από τις πρώτες μεταγραφές που έγιναν αφού πέρσι η παρουσία του Μορέτο για πάνω από μισό πρωτάθλημα έκρινε πολλά στη μάχη του τίτλου. Πολύ γρήγορος στη χαμηλή έξοδο, κάτι που θα βοηθήσει με τον αργό Μαϊστόροβιτς, πολύ καλά ρεφλέξ (αν θυμηθεί κανείς την απόκρουση σε φάουλ με την Μπολόνια στο φιλικό θα θυμηθεί), δείχνει να έχει καπαρώσει τη θέση του βασικού. Βασικό του ατού επίσης το γεγονός ότι είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, αφού τις περισσότερες φορές βρίσκει συμπαίκτη και ηρεμεί την ομάδα.

77.ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΜΑΧΟ

Ο δεύτερος-για φέτος- τερματοφύλακας της ΑΕΚ είναι αρκετά καλός για δεύτερος, όπως απέδειξε πέρσι. Αν δεν ήταν τόσο βαρύς πιστεύω πως δε θα ψάχναμε για βασικό τερματοφύλακα. Πάντως όποτε δε θα είναι διαθέσιμος ο Σάχα, δεν θα τρέμει το φυλλοκάρδι μας, ο Μάχο θα δώσει κάθε βοήθεια που θα του ζητηθεί.

84.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Αφού δεν πήρε ευκαιρίες πέρσι, έχω αρχίσει να πιστεύω πως δε θα πάρει ποτέ… Καλύτερα να πήγαινε κάπου δανεικός κάποιο από τα τόσα χρόνια που απλά συμπληρώνει το ρόστερ της ομάδας, αφού είναι σε μια ηλικία στην οποία θα έπρεπε να έχει 30-40 συμμετοχές σε αγώνες, έστω και χαμηλότερης κατηγορίας..

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

5.ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΪΣΤΟΡΟΒΙΤΣ

Ο «φυσικός διάδοχος» του Δέλλα στο κέντρο της κιτρινόμαυρης άμυνας. Στο ξεκίνημα δείχνει πιο βαρύς και με μεγαλύτερη έφεση στις γκέλες από τον «Κολοσσό». Ναι, ηγετικό παράστημα, ναι, εγκεφαλικός αμυντικός, αλλά προς το παρόν δε μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Ελπίζω να οφείλεται στην προετοιμασία και να βελτιωθεί πριν είναι αργά..

6.ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Επανήλθε! Δυνατός, καλός στο μαν του μαν και τσαμπουκάς, έδειξε στα φιλικά πως είναι πανέτοιμος να δώσει λύσεις μπροστά από τον Άλβες και από όποιον άλλο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

25.ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ

ΤΟ ΤΕΡΑΣ! Είναι εξίσου δυναμικός με τον Αλεξόπουλο, με πιο πλούσια προσόντα και εμπειρία εθνικής και ευρωπαϊκών αγώνων. Μέχρι στιγμής είναι ο πιο αξιόπιστος αμυντικός της ΑΕΚ, θα λείπει μόνο λόγω τραυματισμών και καρτών. Ξεσηκώνει την κερκίδα με το πάθος του και ανεβάζει τους συμπαίκτες του. Θα βάλει και αρκετά γκολ σε στημένες φάσεις με το ύψος του και την καλή του κεφαλιά. Ελπίζω να συσπειρώσει γύρω του την άμυνα και να την ανεβάσει επίπεδο..

4.ΖΕΡΑΛΝΤΟ ΑΛΒΕΣ

Για αριστεροπόδαρο τον παρουσίασαν πέρσι, με καπαρωμένη θέση βασικού και τελικά αποδείχτηκε πολύ λίγος για ομάδα κορυφής. Αργός, με πολλά λάθη, θα είναι χρήσιμος ως 4η επιλογή, μιας και πέρσι το 4ο στόπερ ήταν ο Ασκάρατε που δεν έπαιξε λεπτό.

90.ΣΑΒΒΑΣ ΓΚΕΝΤΣΟΓΛΟΥ

Στο φιλικό με την Μπολόνια ήταν άριστος ως αμυντικός με πολύ καλά τάκλιν και πάρα πολύ καλή πάσα. Μπορεί να αποδειχτεί και πολύ καλός ως κόφτης στα χαφ, όπως είδαμε στις μικρές εθνικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθαν προτάσεις από Ρόμα και Βέρντερ για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που κυκλοφορούν. Με αυτή την ήρεμη πάσα θα δώσει λύσεις ακόμα και φέτος σε παιχνίδια με μικρές ομάδες.

2.ΕΝΤΣΟΝ ΡΑΜΟΣ ΣΙΛΒΑ

Απαράδεκτος πέρσι, με μόνο προσόν την επιτάχυνση. Κακός στις σέντρες, κακός ανασταλτικά, δεν κρατάει τη θέση του και γενικά δεν έχει δείξει τη βελτίωση που απαιτείται για να είναι βασικός. Στο ματς με τον Παο πάντως ήταν πολύ καλός και έδειξε πως ίσως θα πρέπει να αφήσουμε ένα παραθυράκι ανοιχτό για την περίπτωση του.

31. ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΕΑΣ

Πέρσι η απουσία του στοίχισε το πρωτάθλημα. Έδωσε αέρα στα άκρα της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια και με την εμπειρία του θα κλείσει τα κενά στα δεξιά και όποτε χρειαστεί και στα αριστερά. Παίζει μέχρι εκεί που ξέρει και δεν νομίζει πως είναι ο Καφού. Στην Τούμπα φάνηκε πως ίσως φέτος έχει πρόβλημα με τους πολύ γρήγορους παίκτες, αλλά στην πορεία θα ανέβει και θα είναι ο γνωστός Φούλης που βρίσκεται παντού.

7.ΧΟΥΑΝΦΡΑΝ

Όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει. Δε χρειάζεται να αποδείξει τίποτα, μόνο να δείξει περισσότερη όρεξη από τον προκάτοχό του. Καλός επιθετικά, παίζει όλη την πλευρά και σταθερός αμυντικά, παρόλο που δεν έχει βοήθειες. Αν παίξει το 20% αυτού που έπαιζε κάποτε, θα είναι η καλύτερη επιλογή αριστερά εδώ και χρόνια.

13. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Λένε ότι έχει πολύ καλή σέντρα και ότι είναι γρήγορος, το μόνο που έχει δείξει είναι ότι κουβαλάει πολύ άγχος, δεν ξέρω αν θα μας δείξει κάτι φέτος.ΜΕΣΟΙ


24.ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ ΠΕΛΕΤΙΕΡΙ

Μπήκε στην Τούμπα και κούμπωσε το κέντρο. Πολύ καλή πάσα, καλά τάκλιν και κυρίως κλείνει πολύ καλα τους χώρους. Μόνος του κράτησε το κέντρο καλύτερα από Ρίκκα-Πλιάτσικα. Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να έχει προσαρμοστεί ακόμα, θέλω να τον κρίνω μετά από 3-4 παιχνίδια. Η πρώτη εντύπωση πάντως πολύ καλή.

14.ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη απογοήτευση. Χωρίς προετοιμασία, δείχνει αργός, με κακές μεταβιβάσεις και χωρίς μεγάλη αντοχή. Κάνει πολλά λάθη που θα κοστίσουν και στην Τούμπα ο αρχηγός της εθνικής ήταν για κόκκινη κάρτα. Δεν περιμένεις τέτοια μαρκαρίσματα από έμπειρους παίκτες. Χειρότερος δεν μπορεί να γίνει, περιμένουμε την άνοδό του.

16.ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Φέτος θα παίξει στη θέση του. Αυτό γράφαμε και πέρσι, το παιδί είναι αμυντικό χαφ. Καθαρά αμυντικό όμως, αφού δεν είναι τόσο καλός πασέρ. Στο ματς με τον Παο εκνεύρισε τα αντίπαλα χαφ και με το δυναμισμό του έδωσε το ματς στην ΑΕΚ. Έμεινε για να παίξει και να δικαιώσει το Ζήκο που ορκιζόταν για το ταλέντο του και την προοπτική να παίξει σε μεγάλη ομάδα.

17.ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΙΚΚΑ

Δεν έχει προσαρμοστεί. Είχαμε δει όλοι πως είχε καλή πάσα, όμως δεν του βγαίνουν αυτά που δοκιμάζει. Βλέπει γήπεδο και αν προσαρμοστεί και διώξει το άγχος θα βοηθήσει αρκετά στο δημιουργικό κομμάτι. Αμυντικά προτιμάται ο Πλιάτσικας, φαίνεται πως θα μοιραστούν οι συμμετοχές τους ανάλογα με τον αντίπαλο.

19.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΓΟΣ

Παίζει καλά στη γραμμή όμως φέτος πάει καλύτερα ως εσωτερικός μέσος. Φέτος κάνοντας μια παράτολμη πρόβλεψη και κρίνοντας από το μισάωρο στην Τούμπα, θα αρχίσει να βγάζει το 1 εκατομμύριο που δόθηκε για τη μεταγραφή του. Τρέχει καλύτερα την μπάλα από τους άλλους χαφ και έχει καλή σέντρα αν βρεθεί στα άκρα. Θα βοηθήσει σε αρκετές θέσεις φέτος, ως χαφ και εξτρέμ και όχι ως μπακ.

1.ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ

Έπαιξε στη θέση του ως δεξιός ενδιάμεσος αλλά πέρασε απαρατήρητος. Δε μαρκάρει καλά, δε βοήθησε επιθετικά, αν και τα προσόντα του είναι γνωστά. Μάλλον προσπεράστηκε από τους νεότερους αλλά και πέρσι δεν υπολογιζόταν και έδωσε κάποιες λύσεις. Αν του ζητηθούν θα τις δώσει και φέτος, κυρίως ως αλλαγή.

8. ΤΑΜΑΝΤΑΝΙ ΕΝΣΑΛΙΒΑ

Δεν υπολογίζεται, ορθώς κατά τη γνώμη μου. Πολύ κακός με την μπάλα στα πόδια, χαλάει την ανάπτυξη, αφού χειρίζεται την μπάλα σαν να παίζει μπάσκετ. Ίσως κάποια στιγμή αν αγωνιστεί να βοηθήσει καθαρά ανασταλτικά.

34.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ

Ο βενιαμίν της ΑΕΚ παρά το ύψος του είναι άριστος χειριστής της μπάλας. Είναι μόλις 17 χρονών και όλο το μέλλον είναι μπροστά του, φέτος όμως με τόσες επιλογές στα χαφ(και ειδικά αν παίξει με ρόμβο) δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες.

40.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Είναι μια μέρα μεγαλύτερός μου και μέχρι στιγμής δεν υπολογιζόταν από κανέναν. Έκανε πολύ καλά παιχνίδια στα φιλικά, αλλά στα επίσημα δεν έπαιξε. Ελπίζω να μη χαθεί, ξέρει πολλή μπάλα, αν βρει και μια σταθερή θέση θα δώσει βοήθειες. Με βάση αυτά που είδαμε προηγείται του Μπερνς και κάποιων άλλων ακραίων.

56.ΠΕΠΑΡΙΜ ΧΕΤΕΜΑΪ

Υπολογιζόταν για βασικός σε κάποια παιχνίδια, αλλά τραυματίστηκε. Μια από τις πιο έτοιμες λύσεις από τους πιο νέους, έχει τσαμπουκά και θα είναι το αντίστοιχο του Λαγού δεξιά, δηλαδή και εσωτερικός και ακραίος.

11.ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΜΑΝΤΟΥΚΑ

Απογοήτευσε πέρσι, φέτος έχασε την προετοίμασία λόγω τραυματισμού και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρεθεί. Πέρσι λόγω Ριβάλντο έγινε ακραίος και δε βοήθησε, φέτος θα διεκδικήσει αρκετές θέσεις στους μεσοεπιθετικούς και θα βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι, που τόσο υστερούμε φέτος. Έχει και το γκολ αν ανέβει ψυχολογικά, και τότε ποιος τον πιάνει.

20.ΝΕΪΘΑΝ ΜΠΕΡΝΣ

Που παίζει αυτός? Δεν τον είδα όσο θα έπρεπε για να κρίνω,. Στην Αυστραλία τον είχαν για δεκάρι. Πολύ γρήγορος και με καλή ντρίμπλα, θα πρέπει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα, να δούμε αν το σχόλιο «νέος Κιούελ» έχει κάποιοα βάση.

32.ΙΓΝΑΘΙΟ «ΝΑΤΣΟ» ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΚΟ

Δημιουργεί ευκαιρίες από το πουθενά. Σβούρα από τις λίγες και δείχνει πως η θέση του είναι πίσω από τους επιθετικούς. Διάβασα κάπου ότι θυμίζει Χρήστο Κωστή και όντως έχουν παρόμοια ντρίμπλα και ευχέρεια στο χειρισμό της μπάλας. Δεν δείχνει όμως να έχει την επαφή του Χρήστου με τα δίχτυα, πάντα με βάση ό,τι είδαμε ως τώρα. Το στοίχημα της φετινής ΑΕΚ, αν παίξει αυτό που περιμένουμε βάσει προσόντων, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και να κάνει την ομάδα πρωταθλήτρια και τα σέντερ φορ ευτυχισμένα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

18.ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ

Δεν έχει τεχνική κατάρτιση, δεν ντριμπλάρει, δεν πασάρει, αλλά σκοράρει χωρίς να υπάρχει υποψία ευκαιρίας. Αν βρεθεί και ένας ανεκτός τρόπος ανάπτυξης θα σκορπίσει τρόμο στα αντίπαλα σέντερ μπακ που θα αναρωτιούνται «από πού ξεφύτρωσε αυτός?» μετά από κάθε γκολ. Δολοφόνος μέσα στην περιοχή, «fox in the box» που λέει κι ο Γραμματέας.

10.ΡΑΦΙΚ ΤΖΕΜΠΟΥΡ

Όλοι μιλάνε μόνο για το χαρακτήρα του, ξεχνώντας ότι είναι ο καλύτερος σεντερ φορ στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια. Δεν καταλαβαίνει από έδρες και αντιπάλους, είναι δυνατός έχει πολύ καλό κοντρόλ και σουτ και αναμένεται να δικαιώσει το προσωνύμιο «τρομοκράτης» δημιουργώντας φάσεις και εκτελώντας συνεχώς.

9.ΕΝΤΙΝΙΟ ΑΡΝΑΛΝΤΟ ΕΝΤΙ ΛΟΠΕΣ

Δίνει λύσεις χάρη κυρίως στα φυσικά του προσόντα. Πιέζει ασφυκτικά και ίσως προτιμάται σε αγώνες με αντεπιθέσεις, αφού μαρκάρει και φεύγει στην αντεπίθεση με πολύ μεγάλο διασκελισμό. Παράλληλα έχει και πολύ καλή κεφαλιά, αφού το άλμα του είναι επιπέδου παίκτη μπάσκετ. Δεν είναι τόσο τεχνίτης αλλά παρόλα αυτά τον βάζουν δεξιά. Το παιδί είναι επιθετικός καταλάβετέ το!

83.ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

Ο μικρός Ντέμης έδειξε στα φιλικά πως είναι καλύτερος ως Παυλής. Τέτοια σουτ όπως αυτό με την Ομόνοια δεν έχει βάλει ο Ντέμης. Έχει ως μεγάλο προσόν την έκρηξη και φωνάζει ότι πρέπει να πάρει ευκαιρίες πριν είναι αργά. Είναι άλλωστε σχεδόν έτοιμος παίκτης και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.


Έτσι το φετινό ροστερ αριθμεί 29 παίκτες με μέσο όρο ηλικίας 25,2. Παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς και ειδικά οι ακραίοι επιθετικοί δεν φαίνεται πώς μπορούν να χωρέσουν στα συστήματα του Δώνη. Υπάρχουν 7 κεντρικοί μέσοι και άλλοι τόσοι που μπορούν να αγωνιστούν εκεί, όμως δεν υπάρχει καθαρός δεξιός χαφ, αναπληρωματικός αριστερός μπακ και βασικότατος δεξιός μπακ. Οπότε το Γενάρη προβλέπονται αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, αν είμαστε ακόμα μέσα στους στόχους μας…

Ο φίλος ο Α.